Actualitate

Proteste la Comrat

Circa 300 de angajati ai Fabricii de mobila „Goliat Vita” din UTA Gagauz-Yeri vor continua in aceasta saptamana protestele incepute la 25 august in fata Procuraturii din Comrat, exprimandu-si nemultumirea fata de incercarile procurorilor de a intra abuziv in posesia pamanturilor pe care intreprinderea le arendeaza. Baskanul autonomiei, Mihail Formuzal, sustine ca procuratura incearca astfel sa-i intimideze pe angajatii fabricii, desi, pana astazi, intreprinderea a castigat trei procese de judecata pe acest caz.

Acum cativa ani, procuratura gagauza a actionat in judecata Fabrica de mobila „Goliat Vita”, pe motiv ca aceasta ar folosi ilegal, in interese economice, pamanturile arabile pe care le arendeaza legal de la primaria Comrat. „Suntem supusi unor atacuri nefondate, deoarece primaria ne-a acordat titlul de arendas al pamantului, iar noi platim impozitele cuvenite”, afirma Serghei Anastasov, directorul „Goliat Vita”.

Desi procuratura a pierdut deja trei procese pe acest caz, procurorul Gheorghe Leicev respinge toate acuzatiile ce i se aduc. El ne-a spus ca a actionat „Goliat Vita” in judecata pentru ca parcela de pamant folosita de intreprindere nu este una tehnica, ci arabila… „Tot ceea ce spune Anastasov sunt aberatii si presiuni asupra organelor judiciare. Procuratura apara interesele statului, de ce sa lasam un agent economic sa transforme pamanturile arabile in tehnice?”, s-a intrebat Leicev.

Potrivit reprezentantilor intreprinderii, Leicev foloseste ca argument o harta de planificare a terenurilor care dateaza din vremea URSS, incercand astfel sa-si promoveze interesele proprii. Mihail Formuzal, baskanul UTA Gagauz-Yeri, apreciaza ca procuratura activeaza pe baza de interese pur personale, incercand sa discrediteze agentul economic „Goliat Vita”.
Solicitat de TIMPUL, procurorul general Valeriu Gurbulea s-a eschivat sa se pronunte asupra acestui caz pana la o decizie a instantei de judecata.

In cadrul protestelor, angajatii „Goliat Vita” au scandat in fata procuraturii: „DA impozitelor!”, „NU mitei!”, „Vrem sa lucram acasa!”. La solicitarile lor de a vorbi cu procurorul Leicev, acesta n-a iesit. Ei sustin ca vor continua sa protesteze si saptamana curenta, impreuna cu alti agenti economici din autonomie care sunt supusi unui tratament similar din partea procurorilor.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *