Editorial

Protestele vor lua amploare

Ajung acasă și aflu că bonusul Starnet pentru cei cărora li s-au spart conturile a expirat. Trebuia revendicat atunci. Deși nu a sunat nimeni să te anunțe. Au dat un mail discret. Nu te-au anunțat nici când au trimis factura, nici când te-au sunat să îți amintească să plătești abonamentul. Normal, că doar nu era în interesul lor să ai un bonus. Deci, țeapă și de la Starnet.

Între timp, vine o scrisoare de la fisc. O datorie neachitată. Ba da, am achitat-o, trimiți factura. Nu, domnișoara de la ghișeul Băncii de Economii se gândea la cai verzi pe pereți și ți-a transferat banii altundeva. Nu mai ai ce face, ai pierdut și banii ăia. Și în tot acest timp pe stradă, la televizor, în ziare, în nucul din fața blocului auzi o singură întrebare: unde e miliardul?

Ah, nu e, s-a dus pe apa sâmbetei. Deci, să nu ne mai mirăm că toată lumea vrea să ne bage mâna în buzunar. O capică acolo, una dincolo – să acoperim miliardul. Peste toate, în nucul de la bloc, se mai zvonește ceva: cică parlamentarii, după ce au dat o gaură în bancă, au dat una și în buget. Iar acum nu știu cum să o acopere. Cineva vine cu ideea să taie salariile bugetarilor. Altul însă îl atenționează că e un moment nepotrivit. Și așa lumea e toată ziua în stradă. Totuși, ce e de făcut? Deodată cuiva îi vine o idee sclipitoare: să facem audituri, să tăiem din bugetele instituțiilor de stat. Zis și făcut. Dar nu oricum. Prima cade Biblioteca Municipală, că aici cade măgăoaia pe Chirtoacă.

Nu știu ce s-a făcut mai departe. O bibliotecară de la Hasdeu mi s-a plâns că primarul i-a tăiat salariul. Iar eu zic cum? Nimeni nu poate gafa așa! Nici măcar Chirtoacă! Dacă voia să taie, aștepta până în iunie. De unde vedem că cei care ne conduc au băgat mâna nu doar în portofelul bibliotecarilor, dar au afectat și electoratul lui Chirtoacă. Fiindcă acum angajații bibliotecii sunt supărați pe el. În nucul din blocul meu se știe deja că de la Municipală, s-a trecut și la alți bugetari. Chiar și la televizor s-a anunțat că „celor de la Consiliul Concurenței li s-au găsit nereguli financiare", că au acordat prea multe prime. Nu știu cum e acolo și ce salarii au, dar cu siguranță la Bibliotecă, deși nu s-a vorbit public despre asta, la un salariu de 900-1300 de lei, directorii au găsit necesar fie să îi mai dea angajatului o jumătate de normă, fie să îi mai dea câte o primă.
Așa că, amărâți bugetari, fiți pe fază! Dacă vă vin controale de la stat, vine și tăierea salariului. Obligatoriu! Vin la pachet, fiindcă sunt programate împreună, doar că cineva are grijă să vă bage vină, să vă convingă pe dumneavoastră că tăierea (și așa vai de el de salariu!) e o sancțiune firească „în urma unor nereguli financiare". Nu, nu e. Vi se vor retrage primele, gradațiile, orice vă aduce 50 de lei în plus. Orice se poate revărsa înapoi în bugetul de stat ca să acopere o gaură despre care nu se vorbește. Bugetarilor, puteți să nu credeți zvonurile din nuc, dar vă spun: dacă în instituția dumneavoastră se vor tăia salarii, comanda e de sus. Plângerile le puteți depune în PMAN. Ieșiți în stradă!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *