Social

Protestul dascălilor – de ochii lumii

Sindicaliștii din Educație au anunțat că vor organiza acțiuni de protest în masă. Membrii Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova (FSEȘ) și profesorii din țară amenință că vor picheta Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova în perioada 17-20 ianuarie 2017.
Motivul protestelor cadrelor didactice este situația social-economică a dascălilor, care este într-un declin continuu, fiind cauzată de salarizarea insuficientă, care nu a fost schimbată din anul 2014, și majorarea vertiginoasă a prețurilor la produse, medicamente și servicii.

Majorarea salariului cu 50 la sută

În această ordine de idei, sindicaliștii cer majorarea salariului de funcție al personalului didactic și științifico-didactic cu 50 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.

Alte revendicări ale sindicaliștilor sunt majorarea indemnizațiilor unice acordate tinerilor specialiști din ramură la plasarea în câmpul muncii – până la 50 mii de lei (studii medii speciale) și, respectiv, 70 mii de lei (studii superioare).

De asemenea, sindicaliștii cer autorităților recalcularea anuală, necondiționată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.

„Este o necesitate necondiționată majorarea salariului minim pe țară, fapt ce ar conduce la sporirea motivației muncii a peste 113 mii de angajați din sectorul bugetar, salarizați în baza Rețelei tarifare unice. Majoritatea dintre acești salariați, pe parcursul a trei ani, nu au beneficiat de majorări salariale, iar salariile de funcție ale acestora constituie de la 1000 de lei până la 1.500 de lei”, se arată în revendicările sindicaliștilor.

Din cerinţele sindicatelor din Educaţie, cele mai intense discuţii au trezit solicitarea de egalare a salariului pentru categoria I de salarizare cu minimul de existenţă pe ţară, începând cu 1 ianuarie 2017. Potrivit datelor prezentate de Guvernul Republicii Moldova salariul de bază pentru categoria I de salarizare este de 1000 de lei, plus o serie de sporuri în sumă de aproximativ 700 de lei. Salariul mediu brut prognozat pentru categoriile 1-6 de salarizare în anul 2017 este de 1776 lei, în timp ce minimul de existență, la situaţia de 1 octombrie 2016, constituia 1813 lei.

Pichetarea Guvernului

Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei din R. Moldova a spus că toți profesorii din țară au fost anunțați și sunt așteptați în cele patru zile de pichetare într-un număr mic. „Cred că vom fi patru sute de dascăli per zi la pichetarea guvernării noastre, ca să nu înghețe oamenii. Și în fiecare zi, oamenii se vor schimba, astfel ca să participe într-un număr mai mare per general”, a spus liderul sindicaliștilor.

„Eu sunt încrezut că vor veni profesori din toată țara. În istoria sindicatelor educației științei nu a fost așa ca oamenii să nu iasă la protest. Azi am înțeles definitiv că Guvernul nu are de gând să îndestuleze cel puțin jumătate din ceea ce cerem noi. Prima zi vom picheta împreună cu profesorii din Chișinău, iar în următoarele zile cu cei din teritoriu. Avem făcut un grafic, totul este pus la cale. Vom picheta câte două ore pe zi, de la 10-12, la care sunt invitați lucrători din școli, universități și 20 de mii de tineret studios”, a comentat Ivanov pentru ziarul TIMPUL.

„Era mai bine dacă se organiza o grevă generală”

Liuba Pleșca, directorul liceului din satul Sălcuța, Căușeni, a spus că profesorii din instituție, pe care o conduce, sunt gata de a ieși la proteste și a cere majorări de salarii. „În raionul nostru a fost organizată o adunare masivă a profesorilor unde au căzut de acord unanim cu organizarea protestelor față de guvernare. Săptămâna viitoare din liceul nostru vor pleca profesorii la grevă, acei care nu au ore în anumite zile. În cadrul instituției noastre, în această perioadă se învață pe schimburi din cauza unei reparații, astfel, este posibil ca profesorii să se alăture protestelor. Evident că este necesar ca profesorilor să le fie mărit salariul. Ceea ce au făcut autoritățile la începutul anului școlar este bătaie de joc. Acele câteva procente de majorare ne-au fost oferite doar să se trâmbițeze prin presă că avem salarii mai mari”, spune directoarea instituției. „Profesorii nu merită astfel de salarii mici. Vom ieși în stradă și vom cere dreptul la o viață normală. Era mai bine dacă se organiza o grevă generală, dar sperăm să mișcăm lucrurile din loc câte puțin”, a comentat managerul instituției.

Elena Nicolaev, profesoara unui colegiu din Capitală a spus că va participa la protestele organizate de sindicate, doar că speră să nu aibă piedici ca în alte cazuri. „În luna decembrie am vrut să ieșim la proteste împreună cu elevii, când s-a anunțat rezultatul alegerilor prezidențiale. Însă, lângă instituția noastră am observat mașini ale forțelor de ordine care ne-au intimidat și ne-au întors din drum. Participarea la proteste este dreptul fiecărui cetățean liber și sper de această dată să nu avem astfel de cazuri. Protestele cadrelor didactice sunt necesare pentru revendicarea drepturilor noastre, pentru a avea și noi un trai decent cum o au chiar și funcționarii din Parlament”, a motivat profesoara.

La proteste vor ieși acei care nu au ore

Veaceslav Leiba este profesor de istorie în orașul Cornești, Ungheni și totodată lider sindical de mai mulți ani. Bărbatul susține că zilele următoare se va hotărî în ce mod profesorii vor protesta în Capitală. „Atunci când vine vorba de pierderi salariale, până la urmă vor fi pierderi salariale în legătură cu greva, când nu muncești, oamenii noștri din puținul pe care îl au, nu cred să fie entuziasmați de a ieși în stradă câteva zile. Dar probabil vor ieși cei care nu au lecții. Am urmărit miercuri declarațiile primului ministru care a spus că referitor la tinerii specialiști, indemnizația unică este mărită cu 20 la sută, dar noi nu știm asta. Este un lucru când vezi documentul semnat în față și altceva decât ceea ce se spune la televizor”, menționează profesorul cu 22 de ani de experiență în domeniul didactic. „De la vorbă până la faptă este drum lung. În toamnă ne-au promis că vor majora salariile cu zece la sută, apoi realitatea a arătat că am primit opt la sută, a fost o bătaie de joc. Noi nu prea suntem optimiști în cazul acesta, în promisiunile care se fac”, a comentat dascălul. Acesta a reamintit că peste 40 la sută din cadrul didactic din învățământ sunt pensionari, iar aceștia trăiesc din salariu și din pensie care sunt mici. „Pe ei nu îi poți motiva să iasă la grevă de o zi sau două și să îi mai scoată din salariu. Este foarte greu. Inițial se vorbea să organizăm o grevă generală. Pierzi o zi, dar trebuie să câștigi ceva. Nu există câștig fără pierdere”, conchide profesorul de istorie.

Potrivit Nataliei Screlea, responsabilă pe comunicare de la Ministerul Educației, joi a avut loc o ședință cu participarea guvernului și a reprezentanților sindicatelor. „Guvernul a cerut să fie o amânare a acțiunilor de protest pentru a fi identificate soluții. Cea mai stringentă solicitare a sindicatelor ține de salarizare. Sindicatele au anunțat că urmează să ia o decizie în acest sens și acum are loc o ședință și vor decide dacă ies la protest pentru data de 17 ianuarie sau amânarea acestora pentru mai târziu. Sau dacă se ajunge la un numitor comun nu vom mai avea proteste”, a conchis responsabila.

Dumitru Ivanov a declarat că în urma acestei ședințe sindicaliștii stau ferm pe poziția de a organiza proteste săptămâna viitoare.

Bani nu sunt prevăzuți în buget

Din numărul total de personal din sfera bugetară peste 54 mii sunt cadre didactice şi doar majorarea cu 50 la sută a salariilor medii pentru ele, ar necesita între 1,5 şi două miliarde de lei. Dacă ţinem cont şi de celelalte revendicări, apoi îndeplinirea lor ar necesita cel puţin trei miliarde de lei suplimentar, doar în anul 2017. Asta ar fi o suplimentare cu circa o treime a bugetului destinat pentru educaţie. În Buget însă nu au fost prevăzuţi bani pentru astfel de majorări. Cheltuielile totale pentru învățământ prevăzute în Bugetul de stat pentru 2017 sunt de 9,68 miliarde de lei, cu 763,1 milioane mai mult ca în 2016.

Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova are circa 120 mii de membri de sindicat și este membru al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Reamintim că în septembrie 2016, profesorii au avut parte de o mărire salarială cu 8,6 la sută, chiar dacă în bugetul pentru anul trecut se prevedea o creștere de zece la sută. Potrivit legii din 2016, un profesor universitar va ridica lunar un salariu între 3.625 şi 4.030 de lei. În acelaşi timp, un lector superior va primi aproape 3.360 de lei. Salariul mediu al unui profesor cu studii medii şi superioare va fi între 2.700 şi 3.000 de lei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *