Timpul.md

Actualitate 18 Februarie 2020 | 17:46

PSRM scoate de la naftalina proiectul lui Plahotniuc „pro-Moldova” și-l lansează cu un nou nume: „Declaraţii privind politica externă echilibrată”

 PSRM a emis o declarație „cu privire la politica externă echilibrată a Republicii Moldova” și propun ca aceasta să fie semnată de toate partidele parlamentare. Declarația a fost dată publicității în cadrul unui briefing de deputații socialiști Vlad Batrâncea, Adela Răileanu și Bogdan Țârdea.

 „Pornind de la interesul poporului nostru multietnic, de a prospera în pace și armonie socială, Parlamentul susține că prioritatea Președintelui țării și a Guvernului trebuie să fie cursul politicii externe echilibrate. Aceasta presupune realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federația Rusă și a noilor proiecte integraționiste din spațiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar și cu vecinii noștri România și Ucraina. Suntem convinși că doar o politică externă echilibrată și multivectorială va ajuta la reducerea tensiunilor sociale și la prosperarea țării”, se mai spune în declarația socialiștilor - se spune în declarația emisă de socialiști.

(…) Politica externă echilibrată în interesele cetăţenilor pentru Moldova trebuie să devină un proiect strategic naţional, care să aibă la bază interesele fiecărui cetăţean, nu interesele politice ale unor partide. În acelaşi timp, agenda politicii externe a Republicii Moldova nu trebuie să mai impună false bariere geopolitice, prin care colaborarea noastră internaţională să fie limitată la un grup restrâns de parteneri, în funcţie de interesele de moment ale unor partide. De aceea, atunci când vorbim de politică externă echilibrată avem în vedere o bună colaborare cu toţi partenerii internaţionali, care doresc să ajute ţara noastră”, se spune în declaraţia prezentată de socialişti.

Această politică echilibrată, potrivit declaraţiei presupune „realizarea eficientă a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, a parteneriatelor strategice stabilite pe platforma de cooperare guvernamentală cu Federaţia Rusă şi a noilor proiecte integraţioniste din spaţiul CSI, a proiectelor strategice derulate împreuna cu Statele Unite ale Americii, dar şi cu vecinii noştri România şi Ucraina. În acelaşi context, e nevoie să fortificăm şi relaţiile cu toate statele membre ale Uniunii Europene şi ale CSI”.

Amintim că în octombrie 2018 Președintele PD, Vlad Plahotniuc, anunța în PMAN că viziunea pro-Moldova este cea de-a patra cale a țării, după opțiunea pro-UE, pro-Est și Unirea cu România. Din punct de vedere a conținutului, propunerea PSRM din 2020 seamănă uluitor de mult cu proiectul „Pro-Moldova” pe care îl lansa Vlad Plahotniuc în 2018.„Calea UE, asiatică, unirea cu România. Fiecare din aceste viziuni a avut o oarecare susținere. Prea mult Moldova așteptat ca altcineva să-i construiască viitorul. Noi suntem siguri că moldovenii pot să-și făurească viitorul, dar au nevoie de politicieni. Ne-am adunat aici ca să mergem împreună pe a patra calea – de calea pro-Moldova. Calea care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale moldovenilor”, a declara la acea vreme liderul PDM.

Deputatul Iurie Reniță a declarat că noțiunea de „politică externă echilibrată” este o făcătură rusească menită să mențină RM într-o zonă gri, a intereselor rusești și le-a sugerat socialiștilor să procedeze cu ea la fel cum a procedat Bărâncea cu harta României și Vasile Bolea – cu Acordul ACUM.

Iurie Reniță afirmă că în RM trebuie să există o politică externă a promovării intereselor noastre naționale, pro-europene și punct.

„Eu le-aș sugera socialiștilor să-l roage pe Batrâncea care e expert în distrugerea hărții României și pe Vasile Bolea să procedeze cu această declarație exact cum au procedat cu harta României sau cum au făcut cu Acordul cu Blocul ACUM. Mai întâi să o rupă în stilul lor pe bucăți, apoi să o pună pe colega lor, să o citească, așa, fragmentar, pentru că ori citită integral ori pe bucăți, deosebire nu există”, a mai spus deputatul.Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus