Actualitate

Purcari a cumpărat activele cramei Vismos

Tranzacția a fost structurată ca și achiziție de active, cu plata în două tranșe, 0,76 milioane euro fiind plătite la încheierea tranzacției și 1,49 milioane euro urmând a fi platite până în martie 2020, se arată în raportul trimestrial al vinăriei.

Prețul plătit este de aproape două ori mai mic decât prețul de 4 milioane euro cerut de Vismos. E adevărat că, Vismos (controlată de niște afaceriști ruși prin firme offshore) de 6 ani se chinuia cu vânzarea acestor active.

Grupul Purcari Wineries consideră că, această achiziție va aduce beneficii semnificative, oferind acces la struguri albi de calitate în zona Chetrosu din Anenii Noi (Moldova) și la plantațiile de struguri roșii din zona Moscovei, Cahul, cunoscute ca fiind unele dintre cele mai potrivite pentru cultivarea și prelucrarea strugurilor pe scară largă.

Urmare a acestei achiziții, suprafața totală a viilor operate de Grupul Purcari Wineries a crescut până la 1392 de hectare. Pe de altă parte, grupul a încasat 0,86 milioane euro din vânzarea a două loturi de teren, ipotecate ca garanții de către Speed SRL (entitate juridica ce stă în spatele Cramelor Huși din România). Speed SRL era una dintre cramele cu cea mai mare creștere din România, dar care a intrat în dificultăți financiare, nefiind în stare să satisfacă plățile către creditori.

Grupul a achiziționat datorille bancare ale Speed SRL cu 1,2 milioane euro, la un discount față de valoarea nominală, aderând astfel la consiliul creditorilor. După vânzarea celor două active ipotecate, Grupul continuă sa dețină garanții asupra mai multor active importante ale Speed SRL, inclusiv asupra platformei de producere.

Ținând cont de procedura iminentă a falimentului și licitarea activelor Speed SRL, Grupul susține că va încerca fie să achiziționeze activele vizate în cadrul licitațiilor, cu condiția ca prețurile sa fie considerate atractive, fie sa beneficieze în calitate de creditor de încasarea sumelor rezultate din vânzarea acestor active.

În primul trimestru al acestui an, Purcari Wineries și-a majorat vânzările cu 28,80%, la 42,22 milioane lei românești, de la 32,78 milioane lei, în perioada similară a anului trecut. În același interval de raportare, profitul a ajuns la 8,67 milioane lei românești, cu 47% față de primele trei luni din 2018.

Datoriile totale au crescut cu 18,60%, la 185,38 milioane lei, de la 156,31 milioane lei românești. Activele totale ale Purcari erau la data de 31 martie de 351,22 milioane lei, în creștere cu 13,14% față de cele de 310,43 milioane lei, de la sfârșitul anului trecut.

https://agrobiznes.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *