Opinii și Editoriale

Puterea se razbuna pe tineri

Exclusiv on-line

Tinerii nostri trec zilele acestea printr-o metamorfoza dramatica. Ei nu si-au revenit inca din spaima generata de frauda electorala si de evenimentele tragice care i-au urmat. Iar guvernarea, care a inteles ca nu se poate baza ei, le pregateste noi si noi „surprize”.

Devastarea in mod provocator a celor doua cladiri-simbol ale statului, amenintarile premierului Greceanai ca se va trage in ei daca vor iesi la proteste, nepedepsirea de catre justitie a persoanelor responsabile de cei trei morti si de maltratarea a sute de persoane, trecute prin „coridorul mortii”… Parca poti sa-ti revii usor dintr-un astfel de cosmar? In special, tinerii care nu au cunoscut teroarea totalitarismului, cei nascuti in anii de renastere nationala, traiesc acum cele mai mari deceptii.

Ei au crezut ca RM este o tara democrata, care tinde sa se integreze in Uniunea Europeana si au aflat, iata, ca libertatea, si asa trunchiata si relativa pe care o aveau, in orice moment poate fi sugrumata de dictatura. In aceste conditii, cati dintre ei se mai gandesc sa ramana in Moldova? In sangele fiecarui tanar fierbe dorinta de schimbare, de reinnoire. Acest potential uman, ignorat acum de comunisti, ar putea aduce RM in randul civilizatiilor occidentale. Dar cat de atractiv poate fi pentru ei un stat politienesc, dominat de bastoane de cauciuc si scuturi?

Mai grav insa este faptul ca nu numai tinerii se gandesc sa fuga din Moldova. Statul insusi demonstreaza in aceste zile ca nu are nevoie de ei. Dupa protestele din 6-7 aprilie, guvernarea comunista si-a radicalizat mesajul. In 2008, anul declarat al tineretului, cel putin formal, atitudinea era alta – de bine, de rau, bursele studentilor fusesera majorate. Acum, insusi presedintele in exercitiu al RM vorbeste despre o eventuala blocare a fondului de burse. Desigur, din cauza Opozitiei…

De la diferite universitati ne parvin o multime de semnale ingrijoratoare: studentii se tem ca, pe langa faptul ca nu vor avea burse, anul curent nu vor mai fi organizate nici olimpiadele nationale studentesti. „A ajuns criza financiara si la noi”, le explica profesorii. Dar criza nu-l impiedica pe Voronin sa vrea sa investeasca in cele doua cladiri, cum a afirmat deunazi la NIT, peste 700 milioane de lei! Iar de la 1 septembrie, se va reduce substantial numarul de locuri in universitati, in special, la facultatile de drept, relatii internationale si stiinte politice… Daca un tanar vrea sa invete in RM, el poate sa se faca tractorist – la aceasta specialitate numarul de locuri a fost majorat. Dictatura nu are nevoie de oameni instruiti, ea se tine pe indivizi comozi, gata sa-i execute intocmai ordinele.

Puterea incearca, pe toate caile, sa suprime elanul studentesc. De fapt, ea se razbuna pe tineri pentru ca ei imbratiseaza altfel de idei si, mai ales, pentru ca aleg altfel de oameni. Cele 41 de mandate ale Opozitiei se datoreaza, in mare parte, noii generatii de alegatori. Dar, dincolo de comportamentul brutal al Puterii, noi, cetatenii de rand, ne putem imagina Moldova fara tineri? Stiu ca veti raspunde ferm: „NU!”. Sa incercam deci sa readucem optimismul in sufletele lor ranite. Tinerii nu poarta nicio vina pentru ca s-au nascut liberi si vor sa traiasca liberi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *