Timpul.md

CSI / Rusia 17 Martie 2015 | 16:00

Putin anunţa în 2012 asasinarea lui Boris Nemţov (VIDEO)

Cu trei ani în urmă, în data de 27 februarie 2012, președintele rus Vladimir Putin anunța cum ”cineva” va fi capabil să își sacrifice propriii activiști, pentru a provoca serviciile de ordine din țară și să acuze de acest fapt puterea de la Moscova.

”Metoda lor este să-și sacrifice un propriu activist cunoscut de public pentru a-l transforma în martir. Îl vor împușca, ca mai târziu să acuze guvernul rus”, a spus Putin în cadrul unei emisiuni televizate.

 


Imediat după crimă, preşedintele rus Vladimir Putin a calificat drept o "ruşine" asasinarea opozantului Boris Nemţov, împuşcat vineri la Moscova, avertizând că trebuie acordată "cea mai mare atenţie" crimelor "care au o semnificaţie politică", potrivit AFP. "Trebuie să acordăm cea mai mare atenţie crimelor cu mare impact, inclusiv celor care au o semnificaţie politică", a spus el, în faţă unor oficiali din ministerul rus de Interne, într-o intervenţie televizată.

"Trebuie să scăpăm Rusia de ruşinea şi de tragedii precum cea pe care tocmai am văzut-o: uciderea neruşinată a lui Boris Nemţov, în centrul capitalei", a spus Puţin, cu o expresie foarte sobră.

Boris Nemțov (n. 9 octombrie 1959, Soci – d. 27 februarie 2015, Moscova) a fost un politician din Rusia, fondator al mișcării politice „Solidarnosti”, copreședinte al Partidului Republican din Rusia de orientare liberală, membru al Comitetului de coordonare a opoziției politice din Rusia, deputat al Dumei regionale din Iaroslavl.

În anii ’90, Boris Nemțov a fost unul dintre apropiații președintelui Boris Elțin, fiind unul dintre arhitecții reformelor de piață din Rusia. Elțin l-a avut în vedere pentru succesiunea la funcția de președinte al Federației Ruse, însă în cele din urmă s-a hotărât pentru Vladimir Putin. Nemțov a salutat inițial numirea lui Putin, pentru a deveni ulterior un opozant important al președintelui.

A fost un critic al intervenției Rusiei în Ucraina și al anexării Crimeii. Într-o atmosferă ostilă, întreținută printre alții și de televiziunea publică rusă, Nemțov a fost asasinat pe 27 februarie 2015, la mică distanță de Kremlin, în timp ce făcea pregătiri pentru un marș anti-guvernamental.

Nemțov a fost doctor în științe fizico-matematice, specialist în fizica plasmei. La sfârșitul anilor '80 a susținut mișcarea regională condusă de A.D. Saharov. A fost ales deputat al Congresului deputaților poporului din Federația Rusă. Ulterior a fost deputat al Parlamentului rus (Duma de stat), primul guvernator al orașului Nijnii Novgorod.

În anul 1997 a fost ministru al combustibililor din Federația Rusă, ulterior prim-vicepreședinte al Guvernului Federației Ruse, membru al Consiliului Securității din Federația Rusă (1997-1998). Din anul 2003 a fost consilier netitular al președintelui Ucrainei Victor Iușcenko.

Pe 27 februarie 2015, la ora 23:31, mergând împreună cu fotomodelul ucrainean Anna Durițkaia pe podul Bolșoi Moskvorețkii, la mai puțin de 200 m de Kremlin, Boris Nemțov a fost împușcat de patru ori în spate cu un pistol Makarov. 

Uciderea sa a avut loc cu câteva zile înainte ca el să ia parte la un marș de protest contra implicării Rusiei în Războiul din Donbas și a crizei financiare din 2014-15 din Rusia.

Pe 10 februarie 2015, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de asasinat, Nemțov a spus că îi este frică că va fi ucis de Putin.

Astăzi, 17 martie, în cadrul primei ședințe de după uciderea lui Nemțov, Duma de Stat de la Moscova a refuzat să păstreze un minut de reculegere în memoria politicianului. Președintele Dumei a refuzat să pună la vot această propunere.

sursa: timpul.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus