CSI / Rusia

Putin flutură din nou rachetele nucleare: A fost deschis salonul militar „Disneyland-ul militar” lângă Moscova

Când Putin e nemulţumit – vezi furios – ţine să afle toată lumea. Cum era de aşteptat, nu apreciază deloc proiectul Pentagonului de amplasare de militari şi arme grele în ţările baltice şi Europa de Est, fosta zonă de influenţă a ex-imperiului sovietic. Şi după trei zile a venit reacţia liderului de la Kremlin: „NATO vine la frontierele noastre”. Putin a denunţat proiectul american dezvăluit de New York Times şi în faţa presei a explicat că Rusia trebuie să se apere cu „forţele sale armate şi forţa de lovire” dacă este „ameninţată”. La deschiderea Salonului militar din apropierea Moscovei, numit „Patriot Parc“ sau „Disneyland-ul militar”, Putin a anunţat că, în acest an, în cadrul forţelor nucleare ruse vor fi amplasate peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, capabile să reziste celor mai sofisticate sisteme de apărare antiaeriană. De asemenea, intrarea în serviciu a unui nou submarin lansator de ogive nucleare.

Disneyland-ul militar, un parc tentacular de aproape 30 de hectare, a marcat şi deschiderea „Armatei 2015”, prima expoziţie militară rusă de înaltă tehnologie care pune la vedere ultimele echipamente în domeniu. Prilej cu care Putin s-a felicitat pentru „perfecţionarea” în curs a potenţialului militar al forţelor aeriene şi al flotei ruse şi a evocat dezvoltarea unor piese de generaţie nouă care „nu au echivalent în lume”. „Dacă cineva ameninţă unele din teritoriile noastre, va trebui să îndreptăm forţele noastre armate şi forţa noastră de lovire spre teritoriile de unde vine ameninţarea”, afirmă preşedintele rus.

Reacţia lui Putin este o sfidare a SUA şi NATO după dezvăluirea de către New York Times a unui proiect al Pentagonului, aflat în studiu, de desfăşurarea în estul Europei de arme grele, în special tancuri pentru o forţă militară de până la 5.000 de soldaţi. Stoltenberg a anunţat că secretarul american al Apărării, Ash Carter, urmează să informeze cei 27 de omologi despre proiectele Pentagonului în cadrul reuniunii miniştrilor Apărării din ţările NATO, de miercuri şi joi. Ar fi pentru prima oară când SUA vor deplasa arme grele în ţări care, înainte de a deveni membre NATO, au aparţinut sferei de influenţă a ex-URSS în cadrul Pactului de la Varşovia. Planul Pentagonului este menit să dea un semnal aliaţilor din estul Europei, îngrijoraţi pentru securitatea lor din cauza acţiunilor agresive ale Moscovei, că SUA îi va apăra.

Joia trecută, Moscova avertiza Washingtonul contra desfăşurării în Europa de rachete americane cu rază scurtă şi medie de acţiune, pe care le consideră a fi îndreptate în special contra Rusiei. Instalarea acestor rachete ar determina „distrugerea totală de către partea americană a regimului stabilit prin Tratatul asupra forţelor nucleare (FNI), cu toate consecinţele care vor decurge”, declara ministerul rus de Externe.

Destabilizare periculoasă

Declaraţiile lui Putin asupra rachetelor au suscitat condamnarea imediată a NATO şi la Bruxelles, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a denunţat într-o conferinţă de presă „o destabilizare periculoasă”. „Declaraţia lui Putin de astăzi, confirmă comportamentul Rusiei, observat deja de un timp. Am văzut o Rusie care investeşte în general mai mult în apărare şi în special în capacităţile nucleare”. Referindu-se la planul de desfăşurare de forţe americane în ţările din est membre ale NATO, Stoltenberg a precizat: „Vom creşte prezenţa noastră în estul Alianţei ca răspuns la un nou mediu securitar”. La rândul său, după anunţul lui Putin, secretarul de stat american, John Kerry, şi-a exprimat temerea unei reveniri a Războiului Rece. „Am avut o intensă cooperare după anii 1990 în materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau în zonele fostelor teritorii ale Uniunii Sovietice şi nimeni nu vrea să facem paşi înapoi”.

Iuri Uşakov, consilier al Kremlinului, preciza miercuri că „Rusia încearcă într-un mod sau altul să reacţioneze la ameninţările potenţiale fără să meargă mai departe. (…) Ne opunem oricărei curse a înarmărilor, pentru că asta ar slăbi capacităţile noastre economice”. „Asigurări” dezminţite chiar de acţiunile şi declaraţiile şefului statului rus. Ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat că vestul „provoacă Rusia la o cursă a înarmărilor”, în timp ce secretarul general al NATO a ripostat acuzând Moscova că foloseşte tactici alarmiste nejustificate.

„Copiii pot trage cu armele“

Disneyland-ul militar este numit şi Patriot Parc, temă ce face parte din „munca militaro-patriotică cu tinerii” Rusiei, cum declara Putin la inaugurarea de marţi, copiii putându-se juca cu lansatoare de rachete şi vedea arme grele. Deschiderea oficială a vastului parc cu temă militară de la Kubinka, aflat la distanţă de o oră de Moscova, a fost marcată de o ceremonie încărcată de patriotism şi retorică militară, în prezenţa delegaţiilor din zece state ne-occidentale. Preşedintele a venit cu elicopterul la Kubinka şi a ţinut un discurs în faţa unei orchestre de balalaice şi a unui cor militar. Când parcul militar va funcţiona la capacitate maximă, prevăzută pentru 2017, va fi în măsură să primească mii de vizitatori pe zi. Vor fi reconstituite unele dintre cele mai celebre victorii în bătălii din istoria rusă şi sovietică şi afişaje de echipamente şi trupe militare. Au fost deschise hoteluri şi centre de distracţii pe temă militară, care vor permite familiilor să viziteze mai multe zile imensul Patriot Parc.

Obiectivul va fi finalizat în 2017 şi va costa Ministerul Apărării 20 miliarde ruble (236 milioane lire sterline), potrivit Kommersant. Vizitatorii vor avea prilejul să tragă cu diverse arme şi să practice sporturi extreme. „Parcul este un cadou pentru cetăţenii ruşi, care pot contempla deplina putere a forţelor armate ruse, iar copiii vor putea să se joace cu armele, să urce pe tancuri şi să vadă toată tehnologia ultramodernă, pe care nu au cunoscut-o înainte”, declara un preot ortodox rus prezent la ceremonie, citat de New York Times.

O ceremonie în cadrul căreia Putin a subliniat că ruşii nu trebuie să insiste pe paginile sumbre din istoria ţării, ci să se concentreze pe victoriile militare ale Rusiei ţariste, cât şi ale Uniunii Sovietice. Dar, nu a fost loc pentru menţionarea ultimelor tactici ale armatei ruse din „războiul hibrid”, termen utilizat pentru referirea la intervenţia Rusiei în estul Ucrainei folosind un amestec de mercenari, soldaţi fără însemne, sabotări şi munca serviciilor secrete, aducând în teren combatanţi suplimentari în momentele-cheie. Oficial, Moscova a negat şi neagă orice implicare militară şi caută să disimuleze decesele soldaţilor trimişi în zonele de conflict.

Accentul Patriot Parc este pus pe gloria războaielor şi Guvernul estimează că tematica parcului va insufla un nou sentiment de patriotism în rândul tinerilor ruşi şi deja au avut loc demonstraţii ale sistemelor de formare informatică pentru diverse rachete şi lansatoare de grenade propulsate de rachete. Sistemele sunt folosite pentru formarea armatei ruse, cât şi a armatelor străine care achiziţionează arme ruseşti.

Un buget militar uriaş

Potrivit unui raport al Institutului Gaidar din Moscova, publicat la 3 iunie 2015, Putin accelerează reînarmarea ţării disimulând obiectivul cheltuielilor militare. A 8-a economie din lume şi al 3-lea buget militar după SUA şi China, Rusia lui Putin continuă să investească masiv în armată. Experţii Institutului Gaidar, un think-tank independent, au dezvăluit că din cele 75 miliarde euro care vor fi alocate apărării de către Kremlin în 2015, 51 miliarde euro sunt clasificate „secret de apărare”. Adică 70% din cheltuieli, dublu faţă de suma „secret de apărare” din 2010. În prezent, bugetul militar reprezintă 21% din bugetul total al Rusiei.

Bugetul depăşeşte capacităţile industriei şi aceşti bani sunt în prezent în conturi bancare, estimează Vasili Zaţepin, expert în probleme militare, subliniind că industria militară rusă este lovită de o corupţie endemică cuplată cu o slabă productivitate.

Putin este înclinat să promulge legi supuse secretului. La finele lunii mai a trecut la „secret de apărare” pierderile umane ale armatei, inclusiv în timp de pace. Un mijloc de a ascunde pierderile soldaţilor ruşi morţi în estul Ucrainei, pentru că valul dezvăluirilor privind soldaţii ruşi morţi în Ucraina deranja versiunea oficială potrivit căreia Moscova nu acordă nici o susţinere militară separatiştilor pro-ruşi din estul ucrainean.

Potrivit noii doctrine militare, anunţată la sfârşitul anului trecut de Vladimir Putin, expansiunea NATO reprezintă o ameninţare la securitatea Rusiei.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *