Timpul.md

CSI / Rusia 28 Martie 2016 | 08:13

Putin l-a felicitat pe Bashar al-Assad pentru eliberarea orașului Palmira

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a "felicitat" duminică pe omologul său sirian pentru preluarea controlului asupra oraşului Palmira din mâinile grupării Stat Islamic, Kremlinul subliniind rolul central jucat de Rusia în acest deznodământ "fericit", relatează AFP.

În cursul unei discuţii telefonice care a avut loc "la iniţiativa rusă", Vladimir Putin "l-a felicitat pe Bashar Al-Assad pentru fericita finalizare a operaţiunii de anvergură efectuate de forţele siriene cu sprijinul forţelor aeriene ruse, care au avut ca obiectiv eliberarea oraşului Palmira", potrivit unui comunicat al Kremlinului.

La rândul său, Bashar Al-Assad "şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul eficient adus de forţele aeriene ruse", a adăugat documentul.

Preşedintele sirian "a subliniat că progrese ca eliberarea Palmirei nu ar fi fost niciodată posibile fără sprijinul Rusiei", a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

După eliberarea oraşului cu o vechime de peste 2.000 de ani, ale cărui ruine sunt clasificate în Patrimoniul Mondial UNESCO, Vladimir Putin a ordonat "să se ofere asistenţă maximă părţii siriene pentru deminarea teritoriilor eliberate, ţinând cont de importanţa lor pentru cultura mondială".

Vladimir Putin a discutat duminică despre acest subiect cu directorul general al UNESCO, Irina Bokova.

Preşedintele rus şi directorul general au căzut de acord asupra faptului că "UNESCO, Rusia şi Siria vor putea lua în curând toate măsurile necesare pentru a face o estimare a pagubelor produse de terorişti la Palmira şi a elabora un plan de reconstrucţie a ceea ce mai poate fi reconstruit", a adăugat Dmitri Peskov.

La rândul său, Bashar Al-Assad a prezentat "pierderile importante suportate de terorişti" la Palmira, exprimându-şi totodată speranţa că întreaga "comunitate internaţională va participa în mod activ la reconstrucţia acestui centru istoric de importanţă mondială", a menţionat Kremlinul. 

sursa: romanialibera.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus