CSI / Rusia

Putin reia legăturile cu Havana pentru a folosi vechea bază militară cubaneză

Măsură vine în contextul geopolitic actual şi că răspuns la presiunile exercitate de Statele Unite asupra Rusiei, îndeosebi prin cunoscutele sancţiuni economice, susţine purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Securitate al Rusiei, Dmitri Gorovtov.

Presa de la Moscova priveşte demersul în lumina vizitei din februarie 2015, când ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a deplasat în zona, dar şi a celei din vara anului 2014, când însuşi preşedintele a vizitat Cuba.

Mai recent, o vizită oficială a fost efectuată şi de către preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narasin, pentru a se informa cu privire la aceleaşi probleme de colaborare ruso-cubaneze.

Potrivit experţilor militari ruşi, zona are o deosebită importantă strategică pentru ţară lor şi, că urmare, se pune problema de a se relua activitatea vechiului centru de investigaţii cu aparatură electronică, amplasat într-o suburbie a capitalei cubaneze, Havana, şi oprit din activitate în 2002.

Centrul a fost construit în 1967 şi a funcţionat neîntrerupt timp de 35 de ani, iar Rusia a suportat anual costurile întreţinerii lui, dovedind astfel interesul pentru respectivă locaţie.

Iar interesul a costat. Pentru închirierea unor baze militare, numai în 1992, Rusia a plătit Cubei peste 90 de milioane dolari, iar în perioada 1996-2000 a achitat 200 de milioane.

Din lipsa de lichidităţi, plata se făcea de fiecare dată în sistem barter, respectiv prin produse alimentare, lemn, derivate petroliere, echipament militar, dar şi prin informaţiile interceptate cu ajutorul instalaţiilor specifice.

De altfel, Rusia se dovedeşte tot mai interesată în a dispune de baze militare peste tot în lume, comentează Pravda.

În acest sens şi-a reactivat baza din Vietnam, a dobândit dreptul de folosinţă a unei baze din Cipru, inclusiv portul şi aeroportul aferente, şi a reactivat o veche baza militară în Arctică.

În prezent, Federaţia Rusă mai dispune de baze militare în Tadjikistan, Osetia de Sud, Abhazia şi Armenia.

sursa: ziare.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *