Timpul.md

CSI / Rusia 12 Aprilie 2017 | 08:13

Putin: Statele Unite invocă, în cazul Siriei, pretexte false similare cu cele ce au condus la invadarea Irakului

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a reiterat, marţi, că Administraţia Bashar al-Assad nu a comis niciun atac chimic, argumentând că Statele Unite invocă pretexte similare cu cele care au avut rolul de a justifica, în 2003, intervenţia în Irak, unde nu au fost găsite arme neconvenţionale 

"Mai întâi trebuie stabilite faptele, iar apoi trebuie luate măsurile corecte", a declarat Vladimir Putin, marţi după-amiază, referindu-se la atacul american care a vizat o bază militară din Siria.

Administraţia Donald Trump a atacat o bază militară din Siria după un atac cu arme chimice pe care l-a atribuit, fără dovezi, regimului Bashar al-Assad. Însă Damascul a dat asigurări că nu a utilizat arme chimice, iar arsenalul chimic sirian a fost distrus în urmă cu câţiva ani, la cererea Washingtonului şi sub supravegherea inspectorilor internaţionali.

Siria şi Rusia afirmă că insurgenţii susţinuţi de Occident au comis atacul cu arme chimice din provincia Idlib pentru a putea fi atribuit regimului Bashar al-Assad.

"Avem informaţii că provocări de acest gen se pregătesc şi la periferia Damascului, adică folosirea de arme chimice pentru a se da apoi vina pe Administraţia Bashar al-Assad", a afirmat Vladimir Putin într-o conferinţă de presă organizată la Moscova alături de preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.

"Atacul cu arme chimice atribuit lui Bashar al-Assad aminteşte de evenimentele din anul 2003, când Irakul condus de Saddam Hussein a fost atacat pe baza informaţiilor că ar fi avut arme de distrugere în masă, care nu au fost găsite niciodată", a adăugat Vladimir Putin, citat de ziarul La Repubblica.

"Irakul a fost distrus şi efectul a fost apariţia organizaţiei teroriste Stat Islamic. Am mai văzut aceste lucruri", a subliniat liderul de la Kremlin. 

sursa: mediafax.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus