Actualitate

R. Moldova condamnată la CEDO pentru condiţii inumane de detenţie

Asociaţia Juriştii pentru Drepturile Omului menţionează că în 2005, o instanţă de judecată din Rusia, l-a condamnat pe reclamant la 14 ani de înnchisoare pentru omor şi furt de maşini. Autorităţile ruse l-au extrădat pe reclamant în Republica Moldova pentru efectuarea unei anchete penale. în cererea sa adresată Curţii reclamantul a susţinut că la momentul extrădării era perfect sănătos. În Republica Moldova reclamantul a fost plasat în detenţie, potrivit reclamantului, condiţiile erau proaste umezeală în celulă, întuneric, lipsa patului, saltelelor etc., nu primea micul dejun şi cină, primblările erau de scurtă durată. De asemenea, reclamantul pretindea că a fost abuzat de către ofiţerii de poliţie.

În februarie 2006 reclamantul s-a automutilat, în semn de protest, prin deschiderea abdomenului, el fiind spitalizat. Potrivit certificatului medical reclamantul avea urme de automutilare, suferea de traumatisme craniene şi hipertensiune intracraniană, de asemenea, a fost diagnosticat cu tuberculoză pulmonară, fiind prescris tratament. În diferite perioade de timp, reclamantul s-a plâns autorităţilor de dureri în partea stângă a corpului, pretinzând că au apărut în urma maltratărilor. Ulterior reclamantul a înaintat o plângere procuraturii, denunţând abuzurile din partea poliţiei. Procuratura a respins plângerea reclamantului.

Prin sentinţa din 1 martie 2007 judecătoria Botanica l-a achitat pe reclamant de toate acuzaţiile împotriva acestuia, soluţie menţinută de instanţa superioară. La data de 11 noiembrie 2007 autorităţile moldoveneşti l-au extrădat pe reclamant în Federaţia Rusă, pentru executarea termenului rămas din pedeapsă, după care, aproximativ după 2 ani şi 9 luni acesta a decedat.

Încă în 2006 reclamantul a înaintat o acţiune civilă împotriva autorităţilor publice, solicitând despăgubiri pentru condiţiile de detenţie, rele tratamente, lipsa unei anchete efective, contaminarea cu tuberculoză. Prin hotărârea irevocabilă a instanţelor naţionale s-a dispus încasarea prejudiciului moral în mărime de 15 mii de lei, constatându-se încălcarea drepturilor reclamantului, de supunere relelor tratamente şi lipsa unei anchete efective. După decesul reclamantului, sora acestuia Tamara Morgoci şi-a exprimat dorinţa de a menţine cererea introdusă în faţa Curţii.

Curtea a constatat, în unanimitate, violarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Reclamantul Morgoci a cerut 30 de mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi 3 mii de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli. Curtea a acordat reclamantului 11 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *