Timpul.md

Actualitate 7 Noiembrie 2017 | 14:32

R. Moldova și FMI au ajuns la un acord privind noua tranșă de împrumut de 22 milioane USD

Autoritățile Republicii Moldova și experții Fondului Monetar Internațional (FMI) au ajuns la un acord la nivel de personal privind cea de-a doua evaluare a Programului și cea de-a doua tranșă de 22 milioane dolari SUA, s-a anunțat astăzi într-un briefing comun susținut de Premierul Pavel Filip și șeful misiunii Ben Kelmanson, informează MOLDPRES.

”Reputația FMI a făcut ca un program al Republicii Moldova cu Fondul să reprezinte mai mult decât un împrumut financiar, a făcut să fie un certificat de încredere pentru R. Moldova”, a declarat Prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a menționat că au fost îndeplinite toate criteriile de performanță pentru perioada evaluată și a adăugat că pentru Guvern este important să aibă o opinie independentă și competentă asupra eforturilor depuse în procesul de reformă.

”Suntem încurajați să menținem dinamica reformelor pentru a stimula creșterea economică și a reduce sărăcia. Există și unele probleme asupra soluționării cărora ne vom îndrepta efortul în perioada următoare, este vorba de guvernanța băncilor, recuperarea activelor, organizațiile financiare nebancare, crearea Depozitarului central unic al valorilor mobiliare”, a mai spus Prim-ministrul.

Pavel Filip a mai amintit că pe 7 noiembrie se împlinește „exact un an” de la semnarea Programului, susținut de FMI prin Mecanismele de finanțare EFF (Mecanismul de finanțare extinsă) și ECF (Mecanismul extins de creditare) în sumă totală de circa 180 milioane de dolari SUA, pe o perioadă de trei ani.

Şeful misiunii de evaluare a FMI, Ben Kelmanson, a anunţat că s-a ajuns cu autorităţile moldovene la un acord la nivel de personal, care ar urma să fie aprobat de către conducerea Fondului şi consiliul de directori. Ca urmare, Moldova ar putea accesa o nouă tranşă din partea FMI de circa 22 de milioane de dolari. Până atunci autorităţile Republicii Moldova au de îndeplinit un şir de acţiuni prealabile.

Misiunea FMI s-a aflat în vizită la Chișinău în perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a efectua cea de-a doua evaluare a Programului cu Republica Moldova. Pe parcursul a două săptămâni, experții Fondului au analizat evoluțiile recente din economie și progresul atins de autorități în implementarea programului, în contextul celei de-a doua evaluări a acestuia.

Republica Moldova are acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari SUA). Prima tranșă în sumă de 35,9 milioane de dolari a fost acordată imediat după aprobarea acordului, iar cea de-a doua tranșă în sumă de 21,2 milioane de dolari, după prima evaluare a programului economic în perioada 14-28 februarie 2017. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus