Economie

R. Moldova, în jumătatea inferioară a topului celor mai libere economii mondiale

În clasamentul european, țara noastră se situează pe locul 39, din 43 de state, fiind urmată de ale trei state ex-sovietice (Rusia – locul 139 în topul mondial, Belarus – locul 154, respectiv Ucraina – locul 161), dar și de „oaia neagră” a Uniunii Europene, Grecia, ocupanta poziției 117. România, în schimb, ocupă locul 58, înaintea unor state cu tradiție în economia de piață, devansând Franța, Portugalia sau Turcia, dar și vecinele Bulgaria și Serbia.

Şi în acest an, pentru al 19-lea an consecutiv, Hong Kong se situează pe prima poziţie, cu un scor de 89,3 puncte, în scădere cu 0,6 puncte faţă de anul trecut. Urmează în ordine, Singapore, Australia, Noua Zeelandă, Elveţia, Canada, Chile, Mauritius, Danemarca şi SUA. Libertatea economică este evaluată în 10 domenii, punctajul fiind acordat pentru gradul de libertate a afacerilor, comerţului, libertatea fiscală, libertatea faţă de intervenţia guvernului, libertatea monetară, a investiţiilor, financiară, a pieţei muncii, pentru respectul drepturilor de proprietate, absenţa corupţiei. La coada clasamentului se situează Cuba, locul 176, şi Coreea de Nord, locul 177, cu un scor de 1,5 puncte.

Potrivit analizei efectuată de autorii acestui top, Republica Moldova a înregistrat o creștere față de anul trecut, care reflectă o schimbare notabilă a modului de gestionare a resurselor publice, dar și modeste succese în domeniul libertății comerțului. „Tranziția spre o economie stabilă de piață rămâne însă fragilă. Angajamentul guvernanților de a ameliora climatul de afaceri și de a acorda mai multă libertate economică a fost inconsecvent. În ciuda numărului de întreprinderi privatizate, sectorul public joacă, în continuare, un rol dominant în economie, iar bazele libertății economice nu au fost instituționalizate cu fermitate, în timp ce sistemul judiciar rămâne vulnerabil la interferențele politice, dar și la corupție”, se mai spune în prezentarea situației din R.M.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *