Perspective

R. Moldova intre vecinatatea eterna si integrarea europeana

  • „Romania trebuie sa joace rolul de medic si nu de avocat in cazul R. Moldova” (Oleg Serebrian)
  •  „7 aprilie 2009 a fost un act de rezistenta a basarabenilor in fata unei tentative de acaparare a valorilor nationale” (Ion Varta)
  •  „Aspiratiile pro-europene din R. Moldova, tot mai profunde, si evolutiile internationale nu sunt tocmai in concordanta” (Dan Dungaciu)
  •  „Transnistria este o ghiulea legata de piciorul R. Moldova” (Adrian Cioroianu)

Acestea au fost cateva dintre declaratiile enuntate zilele acestea la conferinta „R. Moldova intre vecinatatea eterna si integrarea europeana”, organizata de catre Institutul European din Romania si Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, la Biblioteca Academiei Romane. Sala a fost plina. La dezbatere au participat politicieni si experti din R. Moldova si din Romania, studenti, oameni de afaceri, oficiali ai ambasadelor statelor membre si partenere ale Uniunii Europene la Bucuresti, dar si reprezentanti ai mediului academic, ai societatii civile si mass-media.

„Politica antiromaneasca indeparta R. Moldova de UE”

Ion Negrei, viceprim-ministru al R. Moldova, considera ca ideologia moldovenista nu mai este acceptabila si ca relatiile dintre „cele doua state romanesti” trebuie sa continue pana la integrarea in UE a R. Moldova. „Politica antiromaneasca, antioccidentala si antieuropeana a regimului trecut era una antinationala pentru cetateni. Cred ca o politica antiromaneasca indeparta R. Molova de UE. Prin schimbarea mesajului care vine de la Chisinau, R. Moldova se va apropia mai mult de UE”, a conchis Negrei.

„Macinati de sentimentul falimentului”

Dupa parerea deputatului Oleg Serebrian, in R. Moldova exista un „sentiment al falimentului ca si stat”, diseminat in cateva feluri:
1. Sentimentul falimentului economic. La capitolul economic, R. Moldova nu a evoluat, ci a involuat din 1991 incoace. Declinul a fost extraordinar, a accentuat Serebrian. Un impact puternic au avut depopularea, exodul masiv, plecarea unor comunitati intregi din R. Moldova dupa 1989 (cea evreiasca, inainte de toate).

2. Sentimentul falimentului politic. Potrivit lui Serebrian, acesta se datoreaza mai ales clasei politice, „care merita dizgratia in care se afla”. „Problema transnistreana alimenteaza acest faliment politic”, crede politicianul.

3. Sentimentul falimentului moral. In conceptul lui Serebrian, „R. Moldova e singurul caz de faliment psihologic”, deoarece „nu ne-am debarasat inca de ideea ca R. Moldova este un vasal”.
Referindu-se la legaturile externe ale R. Moldova, Oleg Serebrian a mai spus ca aceasta are nevoie de o relatie stransa cu ?arile Baltice, Germania, Polonia si, fara indoiala, cu Romania. Iata de ce „Romania trebuie sa joace rolul de medic si nu de avocat in cazul R. Moldova, care trebuie tratata”, crede Serebrian. In incheierea, discursului sau, vorbind de integrarea europeana, deputatul a mai precizat ca, totusi, „R. Moldova poarta cea mai mare responsabilitate pentru integrarea in UE, si nimeni altcineva”.

„Aspiratiile locale si evolutiile internationale nu sunt in alternanta”

Ca o completare, istoricul Ion Varta a adaugat si el in discursul sustinut: „Asteptarile in R. Moldova fata de noua guvernare sunt mari”. Aici Ion Varta a adus exemplul tinerilor care, dupa revolta din 7 aprilie, poarta la Chisinau, la maini, panglici tricolore. Istoricul a vorbit si despre „popularea programata” a Basarabiei, incepand din 1834, cand au fost adusi peste 20.000 de iobagi din Rusia. Revenind in actualitate, sociologul Dan Dungaciu spune ca nu 2005 este anul care ne da „ecuatia politica a R. Moldova de astazi”, ci 2007. „Atunci V. Voronin a renuntat la parteneriatul politic si a trecut la razboiul politic, pe care l-a dus la extrema in 2007, razboi ce s-a soldat cu morti, raniti si maltratati”, mentioneaza analistul. Iata de ce Dan Dungaciu crede ca, din pacate, „aspiratiile locale din R. Moldova si evolutiile internationale nu sunt tocmai in alternanta”. Despre unionism, sociologul crede ca in R. Moldova acum este vorba mai degraba despre un „unionism pragmatic” decat „al inimii” precum era la inceputul anilor ’90.

„Partidele din R. Moldova trebuie sa-si gaseasca corespondenta in UE, nu in Rusia”

„R. Moldova este o poveste de insucces si prevad o reforma lunga si dureroasa”, este de parere istoricul Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe al Romaniei. Cat despre extinderea UE, el crede ca la nivelul Uniunii exista deja „oboseala extinderii”. Nici despre NATO, Cioroianu nu mai crede ca se va extinde, asta chiar daca „R. Moldova nu poate fi neutra”. In schimb, Rusia nu va renunta la R. Moldova, crede Adrian Cioroianu, „pentru ca R. Moldova, in viziunea Rusiei, face parte din vecinatatea ei apropiata”. O ultima constatare a fostului ministru a venit ca o aluzie la Pardidul Democrat condus de Marian Lupu: „Partidele din R. Moldova trebuie sa isi gaseasca corespondenta in UE si, daca vor ca RM sa intre in UE, sa se afilieze cu partidele europene si nu numai cu cele din Rusia”.

Printre vorbitori s-a aflat si primul secretar al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, Anatoli Akopov, care a facut urmatoarele precizari:
1. Rusia nu se opune integrarii R. Moldova in Uniunea Europeana.
2. Transnistria nu este un obstacol 100% pentru integrarea R. Moldova in UE. Exista precedentul Ciprului.
3. „Sa nu uitam ca R. Moldova, oficial, este membra cu drepturi depline a ONU” (ultima se referea la polemicile despre „unionism”)…
 

Sursa: Blogul Stelei Popa
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *