Timpul.md

Actualitate 27 Septembrie 2017 | 16:12

R. Moldova va acorda cetățenie persoanelor străine care vor investi minimum 250 mii de euro

R.  Moldova va acorda cetățenie persoanelor care vor contribui la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă cu o sumă echivalentă de minimum 100 mii de euro și vor investi, în unul din domeniile de dezvoltare strategică a țării cel puțin 250 mii de euro, potrivit Regulamentului cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, aprobat astăzi de Guvern.

Conform documentului, domeniile de dezvoltare strategică ale R.  Moldova sunt dezvoltarea sectorului imobiliar prin procurarea și deținerea în proprietate, pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 60 de luni, a unui sau mai multor bunuri imobile cu valoare de piață totală, la data efectuării investiției, de cel puțin 250 mii de euro. Un alt domeniu prioritar este dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat emise în acest scop, pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni, anunță moldpres.md.

Cetățeanul străin sau apatridul trebuie să aibă o bună reputație economică și financiară și să nu prezinte pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului, să nu fie implicat în cazuri de spălare a banilor sau finanțare a terorismului. Regulamentul mai stipulează că în vederea justificării bunei reputații economice și financiare, cetățeanul străin sau apatridul depune dosarul pentru obținerea cetățeniei prin participarea la programul de investiții în Republica Moldova care include 13 documente.

Comisia va solicita Centrului Național Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului de Informații și Securitate avizul privind lipsa de pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului în privința persoanelor care au depus dosarul pentru obținerea cetățeniei. Potrivit documentului, Comisia va monitoriza activitatea investițională a persoanei care a obținut cetățenia pe parcursul a cinci ani.

CIPRU a obținut MILIARDE din „vânzarea” cetățeniei

Cipru a obținut miliarde de euro după „vânzarea” cetățeniei europene pentru mai mulți oligarhi ruși și ucrainieni, relevă o anchetă a publicației The Guardian. Guvernul cipriot a reușit să obțină mai mult de patru miliarde de euro începând cu anul 2013, oferind cetățenie celor super-bogați, acordându-le dreptul de a trăi și de a lucra în întreaga Europă în schimbul investițiilor în numerar. Peste 400 de pașapoarte au fost emise prin acest sistem numai anul trecut.

Înainte de 2013, cetățenia cipriotă a fost acordată, în mod discreționar, de către miniștri, într-o versiune mai puțin formală a acordului actual.

O listă cu numele sutelor dintre cei care au beneficiat de aceste scheme, obținută de The Guardian, include oameni de afaceri proeminenți și indivizi cu influență politică considerabilă.

Un fost membru al parlamentului rus, fondatorii celei mai mari bănci comerciale din Ucraina și un miliardar rus se numără printre noile nume.

Această listă pune în lumină industria puțin cunoscută, dar extrem de profitabilă și ridică întrebări cu privire la verificările de securitate efectuate asupra celor care solicită cetățenia în Cipru. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus