Artă

Răbojuri de creştinătate în „Mănăstiri rupestre din Basarabia”

Aceste fotografii reprezintă câteva dintre bisericile rupestre în care mai există o formă de activitate sacerdotală şi care au menirea să aducă la cunoştinţa publicului larg nişte documente de atestare a unei continuităţi de vieţuire a creştinismului.

Potrivit preşedintelui Institutului „Fraţii Golescu”, Mihai Nicolae, expoziţia scoate în lumină şi alte aspecte din viaţa locuitorilor, mai noi sau mai vechi, din Moldova, iar asta priveşte în primul rând creştinătatea noastră. El crede că acestea sunt lucruri care ne întăresc în a vorbi despre trecutul şi credinţa noastră şi, mai ales, despre rolul de gardieni la porţile îndepărtate ale Asiei. „Am încercat să preluăm acele imagini, acele schituri rupestre care mai au într-adevăr un rol activ. Lăcaşurile rupestre din Basarabia, de pe Nistru, au avut rolul lor de jucat în răspândirea creştinismului în spaţiul răsăritean”, a precizat Mihai Nicolae.

Directorul adjunct al Secţiei ştiinţă din cadrul Muzeului de Etnografie, Varvara Buzilă, susţine că expoziţia lui Bârcea are o semnificaţie triplă. Prima: din moment ce lumea este tot mai mult preocupată de protejarea patrimoniului, vernisajul ar servi ca un sprijin pentru această motivaţie culturală. A doua semnificaţie este tocmai faptul că expoziţia aparţine unui autor dinafară, dar nu străin, care ne vede pe noi cu toată moştenirea culturală pe care o avem. A treia însemnătate ar fi că autorul a găsit cele mai reprezentative monumente ale creştinătăţii, care demonstrează că spaţiul nostru a fost o arteră de răspândire a creştinismului în mileniul I. Expoziţia prezintă valoare pentru că, în felul acesta, putem opta ca monumentele din bazinul Nistrului să fie propuse pentru a fi incluse în lista patrimoniului cultural mondial, protejat de UNESCO.
Evenimentul expoziţional de ieri este un proiect al Institutului „Fraţii Golescu” pentru relaţii cu românii din străinătate şi reprezintă cea de-a V-a manifestare consacrată bisericilor rupestre din Basarabia.
Expoziţia va fi deschisă până pe 4 mai.

 Nadia Tătaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *