Externe

Radicalii maghiari someaza Parlamentul Romniei sa acorde autonomie Tinutului Secuiesc

"In sfarsit, avem si noi ceva concret cu care sa ne mandrim de 15 Martie!", se felicitau intre ei, la finalul reuniunii, liderii Consiliului National Secuiesc si ai Partidului Civic Maghiar, organizatorii celei de-a doua "Adunari Generale a Alesilor Locali din ?inutul Secuiesc", desfasurata vineri dupa-amiaza la Sfantu Gheorghe.

Data reuniunii a fost stabilita inca din septembrie 2009, imediat dupa "editia inaugurala" – organizata "bicefal", la Miercurea Ciuc de UDMR si la Cristuru Secuiesc de CNS si PCM. Totusi, la sedinta s-au strans doar vreo 250 din cei 415 primari si consilieri locali pe care PCM ii are in Covasna, Hargita si Mures. Alesii locali ai UDMR-ului, peste 1.700 la numar, au boicotat-o in corpore, la ordinul conducerii Uniunii.

Mobilizati de spusele presedintelui CNS, Izsak Balasz – "Cat timp limba maghiara nu va fi si ea limba oficiala in Secuime, nu putem vorbi de egalitate de drepturi ale maghiarilor de aici cu populatia majoritara din Romania, trebuie sa nimicim orice contraargument in aceasta problema!" – participantii au votat in unanimitate prima "hotarare de maxima importanta pentru cauza sfanta a autonomiei teritoriale a ?inutului Secuiesc: proclamarea limbii maghiare ca limba oficiala in ?inutul Secuiesc, cu acelasi statut ca si limba romana!"

Au urmat alte trei hotarari "in completare", votate si ele cu aceeasi unanimitate: proclamarea zilei de 15 Martie – Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni si una din cele trei zile nationale ale Ungariei – ca "sarbatoare oficiala a ?inutului Secuiesc"; reluarea "urgenta" de catre administratiile locale din cele 8 "scaune secuiesti" a referendumurilor pentru autonomia teritoriala, plus o campanie de "invatare temeinica a statutului CNS de catre toti locuitorii din ?inutul Secuiesc, incepand cu alesii locali si cu functionarii din administratie si din institutiile publice" si somarea Parlamentului Romaniei "sa legifereze in cel mai scurt timp statutul de autonomie a ?inutului Secuiesc".

"De fapt, cu aceasta proclamare a limbii maghiare ca limba oficiala n-am facut decat sa formalizam, sa oficializam o situatie de fapt, care exista de ani de zile aici, in ?inutul Secuiesc, in ce priveste folosirea limbii maghiare", a explicat ulterior Szasz Jeno, presedintele PCM. Pentru a avea "deplina acoperire legala", zisa formalizare va fi dublata de "adoptarea pana in vara, de catre fiecare consiliu local din ?inutul Secuiesc, a unei hotarari de proclamare a limbii maghiare ca limba oficiala, alaturi de romana, pe teritoriul respectivei localitati", a precizat, la randul sau, vicele CNS Ferencz Csaba.

Potrivit unei ultime decizii a participantilor la adunarea de la Sf. Gheorghe, toate cele de mai sus urmeaza a fi "monitorizate" de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, careia i s-a cerut "desemnarea unui raportor special pentru ?inutul Secuiesc, care sa cerceteze in amanuntime situatia de aici si sa intocmeasca un raport care sa devina apoi directiva a Consiliului Europei".

 

Sursa: Gandul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *