Actualitate

Raport Atlantic Council: Rep. Moldova, printre statele infestate de „caii troieni” ai Rusiei

Intitulat „Caii Troieni ai Kremlinului”, raportul redactat de celebrul think tank american îi are ca autori pe Alina Polyakova, Marlene Laruelle, Stefan Meister şi Neil Barnett, cu un cuvânt înainte semnat de fostul ministru de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski.

De la revenirea la putere a lui Vladimir Putin, în „balconul ţarului”, în 2012, Kremlinul şi-a accelerat eforturile de a-şi „reînvia” arsenalul de „măsuri active”, scrie în prefaţă Alina Polyakova. Care sunt „măsurile active”?

„Instrumente de război politic folosite cândva de Uniunea Sovietică, îndreptate spre influenţarea evenimentelor internaţionale prin manipulare mass-media, socială şi politică. Într-adevăr, operaţiile de influenţare reprezintă însuşi pulsul vital al doctrinei militare ruseşti”, notează Polyakova.

Sub mâna de fier a lui Vladimir Putin, Rusia a trecut la măsuri „non-lineare” de manipulare a informaţiei, folosind metode din ce în ce mai sofisticate pentru a dezaxa stabilitatea din vecinătatea sa imediată. „Ucraina, Georgia, Moldova şi state din Asia Centrală au fost îndelung expuse la tentativele Kremlinului de a se amesteca în alegeri, de a planta guverne pro-ruse, de a finanţa partide şi mişcări anti-occidentale şi de a şantaja securitatea energetică prin «războaie ale gazului», plus răspândirea de minciuni prin maşinăriile media şi intervenţiile militare”, se mai arată în prefaţa Alinei Polyakova.

Sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *