Actualitate

Raport de expertiză al CNA: Anularea scutirii de TVA în magazinele „duty-free” ar atenta la la conceptul „duty-free”

Anularea scutirilor de TVA și accize pentru mărfurile comercializate în magazinele, barurile şi restaurantele amplasate în zona intrării pe teritoriul Moldovei atentează la unitatea conceptului de „duty-free”.

În raport se menționează că, urmare a implementării proiectului, se vor crea premise de atentare la unitatea conceptului de „duty-free”, deoarece vor exista unități „duty-free” beneficiare de facilități fiscale – cele amplasate la ieșirea din țară și unități „duty-free” fără careva facilități fiscale – cele amplasate la intrarea în țară.

Potrivit experților CNA, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normelor juridice și creează incertitudini, inclusiv apariția riscurilor de corupție. Astfel, proiectul expertizat prevede că, mărfurile livrate în magazinele, barurile și restaurantele duty-free, amplasate în zona plecării de pe teritoriul țării, vor beneficia de anumite facilități fiscale și vamale.

Totodată, proiectul prevede anularea scutirii de TVA și accizelor pentru produsele petroliere comercializate în zona de control vamal. Prin document se introduce expres mențiunea că mărfurile comercializate în aceste zone sunt scutite de achitarea TVA și accize doar în cele amplasate la ieșire din țară.

Documentul a fost votat deja în primă lectură. Se preconizează ca interdicțiile să fie aplicate din întâi august. Sursa citată menționează că o încercare de a „interzice” magazinele „duty-free” a avut loc și în anul 2017, dar fără succes. Atunci, prevederea venea în condiţiile în care, în UE nu ar exista magazine „duty-free” în punctele vamale terestre, ci doar în aeroporturi. Acest lucru, însă, contravine realității.

„În Grecia, de exemplu, o companie care are în exclusivitate dreptul la comerțul fără taxe vamale deține peste 100 de magazine „duty-free” în toată Grecia. Dintre care aproape 20 în aeroporturi și câte 11 în punctele de frontieră și în porturi. Iar în Rusia, magazine duty-free se află în toate punctele de control aerian, maritim și fluvial de-a lungul frontierei de stat a Rusiei”, conchide sursa citată.

https://www.ziarulnational.md/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *