Actualitate

Raport: Numărul ştirilor favorizante sau nefavorizante s-a redus

Într-o conferinţă de presă la IPN, directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, a declarat că la cele 12 posturi de televiziune monitorizate cele mai multe apariţii şi menţiuni le-au avut candidatul comun Maia Sandu şi candidatul PDM, Marian Lupu. Totodată, candidatul PDM a fost lider la capitolul spaţiul alocat intervenţiilor directe. Concurenţii electorali cei mai favorizaţi din punctul de vedere al frecvenţei şi duratei apariţiilor şi al contextului pozitiv a fost Marian Lupu, urmat la mare distanţă de Igor Dodon şi Maia Sandu. Cel mai defavorizat a fost candidatul Partidului Politic Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco.

„La difuzorul public observăm reflectare echilibrată, spre deosebire de acum două săptămâni când situaţia era diferită. La alte posturi cu acoperire naţională, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV am remarcat o reducere a numărului de apariţii a candidatului PDM, Marian Lupu, şi a numărului de materiale care l-au favorizat, dar oricum el rămâne în topul candidaţilor celor mai favorizaţi”, a declarat Nadine Gogu.

Directoarea executivă a CJI a concluzionat că şapte posturi de televiziune – Prime TV, Canal 2, Canal 3, Publika TV, Jurnal TV, NTV Moldova şi Accent TV nu au respectat Regulamentul privind reflectarea campaniei electorale şi s-au abătut de la prevederile Codului Electoral.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a menţionat că, în pofida faptului că după prezentarea rezultatelor monitorizării multe instituţii au avut reacţii critice, totuşi unele dintre portalurile vizate şi-au schimbat politica editorială în direcţia unei prezentări mai echilibrate a concurenţilor electorali. „În general, eu remarc o prezentare selectivă de către multe instituţii media a acestei campanii electorale. Sunt prezentaţi doar unii candidaţi în context favorizant şi sunt defavorizaţi alţii. Puţine sunt instituţiile media care încearcă să reflecte campania în toată complexitatea ei”, a afirmat Petru Macovei.

Pe portalurile online monitorizate Maia Sandu a fost candidatul cu cea mai mare vizibilitate, contextul apariţiilor fiind mai des favorizant. La fel, favorizat a fost şi Andrei Năstase, chiar dacă s-a retras din cursa electorală. Candidatul Marian Lupu a fost prezentat mult mai des în context negativ decât pozitiv, la fel şi candidatul PSRM, Igor Dodon, Iurie Leancă şi Mihai Ghimpu.

Totodată, raportul arată că foarte multe materiale, în special cele care au reflectat anumite acuzaţii la adresa candidaţilor, au fost dezechilibrate pentru că nu au respectat principiul pluralismului de surse şi nu au oferit dreptul la replică celor vizaţi.

În cele patru ziare monitorizate concurenţii defavorizaţi mai des au fost Mihai Ghimpu, Marian Lupu şi Igor Dodon. Ceilalţi candidaţi au fost vizaţi de mai puţine ori sau contextul a fost atât negativ, cât şi pozitiv. Principiul pluralismului de surse nu a fost respectat, iar ştirile care au reflectat un conflict au fost dezechilibrate.

Monitorizarea CJI/API are loc în cadrul proiectului finanţat de National Endowment for Democracy (SUA) şi Consiliul Europei.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *