Actualitate

Raport oficial: Sportivii ruşi se eschivează în masă de la testele anti-doping

Raportul evidențiază rezultatele activității în Rusia a Agenției Britanice Anti-Doping (UKDA), care a fost autorizata cu prelevarea de probe după închiderea, în luna noiembrie a anului trecut, Agenției Anti-Doping din Rusia (RUSADA). Raportul cuprinde activitatea UKDA în Rusia de la mijlocul lunii februarie până la sfârșitul lunii mai 2016.

În total, agentia britanica a efectuat 455 teste de dopaj la sportivii din Rusia. În 49 din cele 52 de probe de dopaj pozitive s-a găsit Meldonium, arata raportul.

Dar mai grav este ca în 736 de cazuri, testele UKDA nu au putut fi efectuate din motive subiective. Uneori, ofițerii de dopaj se confruntau cu situații în care sportivii ruși paraseau competiile inainte de finalizarea acestora, încercând să evite testarea. Totodata, la unele competitii agentii WADA nu au fost lasati, autoritatile ruse motivand interdictia de situatia tensionata din regiune. Este vorba in principal de campionatul de haltere din Vladikavkaz și de cel de lupte greco-romane din Groznâi. Totodata, multi sportivi au declarat adrese de resedinta sau domiciliu in zone inchise accesului strainilor, in special în orăşele militare.

dopajUna dintre sportive a fost prinsa în timp ce încerca sa pacaleasca testul de urină folosind un recipient cu urina „curata”, care a fost inserat în corpul ei. Sportiva a fost prinsa dupa ce lichidul din recipient s-a varsat pe podea, nu în eprubetele speciale pentru test, dupa care sportiva a incercat să scape de recipient şi sa mituiasca angajatul laboratorului.

De asemenea, raportul a arătat că personalul WADA din Marea Britanie s-a confruntat cu intimidari și amenințări cu expulzarea de către agenți guvernamentali înarmaţi.

De asemenea, lucrătorii agentiei anti-doping s-au confruntat adesea cu cereri de a furniza documente suplimentare. Totodata, în desfasurarea activitatii lor, adeseori au fost impiedicati de antrenori, medicii și alți membri ai personalului care lucrau cu sportivii.

Raportul WADA este publicat pe site-ul oficial al organizației şi apare în ajunul reuniunii Consiliului Director al Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism (IAAF), la care se va decide statutul de membru al Federatiei de Atletism din Rusia, precum și admiterea echipei ruse la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *