Actualitate

Razboaiele lui Lupu

Nu cred ca exista cineva care sa nu fi observat activitatea pacifista a lui Marian Lupu din ultimul timp. Cam orice initiativa menita sa contribuie la emanciparea nationala a R. Moldova e pusa imediat la zid si etichetata drept o subminare a pacii civice si o sursa de dezbinare a societatii.

Nu neg importanta scopurilor urmarite de stimatul nostru lider politic PD-ist, dar intrebarea care ma framanta este: oare urmarim aceeasi pace? Exista motive reale pentru aceste porniri pacifiste? Facem parte din aceeasi societate? Voi incerca sa gasesc un raspuns la aceste intrebari.

Potrivit lui Lupu, oficializarea limbii romane si predarea istoriei romanilor reprezinta cele mai mari pericole pentru coeziunea societatii. Dar cum are de gand Lupu sa asigure pacea civica si sa evite scindarea societatii in cazul Declaratiei de Independenta, care a consfintit caracterul romanesc al R. Moldova prin declararea limbii romane drept limba oficiala? Din cate imi dau seama, arderea acesteia n-a avut efectul scontat… Urmarind logica liderului PDM, includerea in Constitutie a termenului de limba moldoveneasca s-a dovedit liantul necesar la reconcilierea si reunificarea societatii din RM. Posibil, dar in societatea in care eu traiesc, chiar de la aparitia initiativei respective am vazut proteste permanente si atitudini de dezaprobare. In anturajul meu, cu oameni activi, culti si instruiti, nu s-a acceptat niciodata aceasta umilire. Poate in „societatea” lui Lupu lucrurile stau altfel, totusi ramane intrebarea: moldovenismul protejat de Lupu scindeaza sau nu societatea?

Daca in Constitutie limba romana deranjeaza, ce facem cu limba romana din programul scolar? Poate ne spune Lupu cati parinti si elevi au cerut sa nu mai fie predata limba romana in scoli? Maine, el va afirma ca si romana din scoli are un efect subversiv. Aceleasi intrebari sunt valabile pentru istoria romanilor. Daca Lupu n-are dovezi concrete, ar fi bine macar sa ne explice unde vede el linia frontului. Nu cumva, din cauza ca lipseste, el incearca sa creeze senzatia ca aceasta exista? De ce stimatul „pacifist” crede ca o minciuna poate unifica societatea, iar adevarul are doar efect de dezbinare?..

In cadrul unei emisiuni, Lupu a zis ca in Alianta se mentine coeziunea prin instituirea unui moratoriu asupra lucrurilor care nu sunt vazute la fel de toate componentele acesteia, prin urmare – si de societate. In cazul dat, urmand aceasta logica, trebuia sa se instituie un moratoriu si supra integrarii europene. Din cate stiu, doar 60-65% din populatia noastra agreeaza europenismul. De ce Lupu nu apara societatea de dezbinare si in cazul dat?

Un alt front este lupta pentru statalitate si neutralitate. In contextul democratizarii si a integrarii europene, vreau sa-i atrag atentia distinsului democrat ca permanenta preocupare pentru statalitate si patriotism apartine cu predilectie regimurilor totalitare si nicidecum societatilor democratice. Numai pentru dictatori statalitatea este un scop in sine, ca o justificare si o legitimare a acestora. Nu e secret: la noi, neutralitatea are o singura menire – sa justifice atitudinea anti-NATO. In contextul integrarii europene, mentionez ca criteriul de baza pentru integrarea in NATO este cel politic, nu militar. Aceasta inseamna ca, pentru a deveni membru al Aliantei nord-atlantice, trebuie sa fii recunoscut drept stat democratic si cu un control institutionalizat al societatii civile asupra structurilor militare. Mai mult – trebuie sa ai si o economie de piata functionala. Isi imagineaza cumva Lupu ca, fara atingerea acestor obiective, e posibila integrarea RM in UE? Nu putem vorbi despre o dorinta sincera de integrare europeana, promovand o politica anti- NATO…

Abordand subiectele mentionate mai sus, Lupu niciodata n-a zis ca, desi in societate exista viziuni diferite, el si partidul lui vor depune eforturi pentru a explica esenta lucrurilor si necesitatea schimbarilor. Se pretinde un politician democrat si european, dar prefera o societate inculta si ignoranta, care accepta sa fie speriata cu diferite fobii, o societate in care frica de adevar devine o religie.

Mi-am amintit si de… geniala propunere a lui Lupu de a scoate la referendum denumirea limbii oficiale. Consider ca acest referendum este vital pentru cetatenii nostri, mai ales ca dl Lupu, ca politician democrat, va trebui sa convinga lumea sa aleaga intre adevarul stiintific si minciuna politica. A la guerre comme a la guerre?

Adrian Pricop,
jurist

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *