Actualitate

Razboiul dintre politia municipala si primarie continua

Sedinta operativa de ieri de la Primaria Chisinau a reprezentat o noua ocazie de cearta intre primarul general Dorin Chirtoaca si seful politiei municipale, Iacob Gumenita. Ultimul, a reaparut la primarie si i-a propus primarului sa lase emotiile la o parte si sa conlucreze, dupa ce timp de cateva luni a boicotat sedintele primariei fara a da vreo explicatie. Se spune ca Gumenita ar fi primit indicatii de la ministrul Papuc sa neglijeze administratia publica locala.

„In mun. Chisinau noi nu avem politie. Este banditism sa nu va subordonati administratiei publice locale si sa refuzati accesul primarului general in comisariatele de politie. E ca si cum nu mi s-ar permite sa intru intr-un birou de la primarie”, a spus Chirtoaca. La inceput se parea ca Gumenita are intentii bune si chiar doreste ca politia municipala sa conlucreze cu primaria, dar apoi, fiind intrebat care a fost motivul absentelor, a raspuns cu aroganta: „Am hotarat sa nu vin din cauza isteriilor pe care le faceti in fiecare luni. Azi vreau sa conlucram, daca sunteti in stare”. Insa reprezentantul organului de ordine nu a reusit mult timp sa-si mentina calmul. Cand Chirtoaca i-a cerut explicatii de ce nu i s-a permis accesul in comisariate ca sa se intalneasca cu persoanele retinute dupa evenimentele din 7 aprilie, Gumenita n-a putut sa invoce un motiv serios, s-a enervat si i-a spus primarului sa se ocupe de gestionarea orasului, sa nu preia functiile altor structuri etc. Mai mult, i-a zis lui Chirtoaca sa nu strige la el, desi primarul nu ridicase vocea, si a parasit brusc tribuna. Unii functionari de la primarie au spus ca lui Gumenita, din cauza comportamentului, ar fi trebuit sa-i fie interzis accesul la sedintele operative. Vicecomisarul, infierbantat de altercatia cu primarul, a inceput sa se certe si cu acestia.
Politia municipala, cu toate ca este finantata de catre Consiliul municipal Chisinau, dupa alegerile locale din 2007 se subordoneaza exclusiv Ministerului de Interne. Pentru anul 2009, la propunerea majoritatii din CMC, formata din comunisti, pepecedisti, pesedisti etc., bugetul politiei a fost majorat cu circa 20 mln. lei, fiind de aproximativ 100 mln. lei. Chiar si in aceste conditii, fortele de ordine neglijeaza primaria. Viceprimarul Nistor Grozavu a declarat ca, in conformitate cu normele de drept europene, politia municipala ar trebui sa se afle in subordinea primariei. „Evident, politia conlucreaza cu organele administratiei centrale, dar la noi e cu totul alta situatie. Desi e finantata din bugetul municipal, ea se subordoneaza in intregime MAI-ului”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *