Timpul.md

Actualitate 22 Ianuarie 2020 | 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se în fața liderului separatist, Krasnoselski. De această părere este analistul politic, Anatol Țăranu.

„Problema este că factorii de decizie de la Chișinău nu dorește să ducă o politică principială în raport cu Tiraspolul, fiindcă toți fac business cu Sheriff, inclusiv cei care guvernează acum. Ceea ce făcea Plahotniuc a fost preluat rapid de noua guvernare. Plus la toate Tiraspolul este sub protecție Moscovei, iar orice comandă de la Moscova este imediat îndeplinită de actuala guvernare de la Chișinău fără a crâcni. Este o abordare rușinoasă a politicii în cauză”, a menționat Anatol Țăranu pentru DESCHIDE.MD.

Referindu-se la anularea legii care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova, Țăranu a afirmat că aceasta a fost pur și simplu o „capitulare rușinoasă”.

„Dacă deja ai implementat legea fii amabil și respect-o, iar în raport cu șantajul Tiraspolului, Chișinăul are o sumedenie de pârghii pentru a-i pune la punct. Este o scuză inventată din mers și opinia publică a fost indusă în eroare atunci când s-a spus că legea a fost pusă în aplicare temporar pentru un test. În realitate ei pur și simplu au capitulat în fața Transnistriei separatiste”, a mai adăugat Țăranu.

Igor Dodon insistă că nu a avut loc nicio cedare a autorităților de la Chișinău în fața separatiștilor transnistreni.

Amintim că ieri Chișinăul a renunțat la legea care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Biroul Politic pentru Reintegrare care specifică că încetează „regimul de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului”, așa cum a promis anterior Igor Dodon.

Despre aplicarea acestei legi din data de 10 ianuarie curent, Poliția de Frontieră a anunțat într-un comunicat de presă, fără a menționa că acesta este „temporară, de test”.

După ce Tiraspolul a anunțat că drept răspuns la această măsură „neprietenoasă” va interzice tranzitarea regiunii separatiste de mașinile cu numere MD și spiritele s-au încins, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a anunțat că aceasta este „o măsură temporară, de test”.

Ulterior și Igor Dodon a promis într-o convorbire telefonică cu liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că pentru soluționarea acestui blocaj Chișinăul va renunța la această măsură chiar de săptămâna viitoare, iar Tiraspolul îi va urma exemplul.

Sursa: deschide.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus