Editorial

Războiul s-a încheiat pe 9 mai, dar când a început?

De la bun început, lucrurile sunt stabilite clar: sovieticii s-au apărat, rămâne de văzut restul ce au făcut, dacă au fost agresori sau apărători ai păcii, oricum, pot fi trecuţi dintr-o tabără într-alta în funcţie de interesele de moment. Însă în cazul sovieticilor, lucrurile sunt clare: apărare şi iar apărare, până la Atlantic şi dincolo de el dacă va fi nevoie. O manipulare simplă, din câteva cuvinte, o întorsătură de condei care rezistă de zeci de ani şi mai nimeni nu cutează să o pună sub semnul îndoielii la Moscova.

Marele Război pentru Apărarea Patriei a început pe 22 iunie 1941 când hoardele naziste ale lui Adolf Hitler au invadat Uniunea Sovietică. Dar ce a fost mai înainte de asta? Sovieticilor le-au plăcut dintotdeauna raţionamentele simple şi limpezi, bune să le priceapă tot prostul, lipsite de îndoieli şi semne de întrebare. Puterile occidentale l-au sprijinit pe Adolf Hitler, asta a fost înainte de 22 iunie 1941, iar Uniunea Sovietică a fost silită să ducă o diplomaţie care să îi permită să se apere, asta a fost. Uniunea Sovietică a fost în tabăra păcii şi democraţiei populare, Franţa, Anglia şi SUA au complotat cu Hitler împotriva puterii populare a sovietelor, au vrut să distrugă cuceririle revoluţionare. Iar înţelepţii conducători de la Kremlin, în frunte cu tovarăşul Stalin, au dejucat planurile agresive ale imperialiştilor occidentali. Care imperialişti occidentali au dat Cehia pe mâna căpcăunului Hitler, au dus o politică de împăciuire cu duşmanul.

Dar să vedem şi faptele. După ce „mizeria pământului” Stalin a bătut palma cu „sângerosul asasin al muncitorimii” Hitler (aşa cum erau desemnaţi într-o caricatură contemporană), Uniunea Sovietică a aplicat o serie de măsuri absolut inovatoare în ceea ce priveşte apărarea păcii. Litania istorică a sovietelor ne spune că URSS a fost o ţară neutră între 1 septembrie 1939 şi 22 iunie 1941. O neutralitate extrem de activă: pe 17 septembrie 1939, trupele sovietice au invadat Polonia aflată în război cu Germania nazistă, pe 30 noiembrie 1939, aceleaşi trupe sovietice au invadat Finlanda, între 15-16 iunie 1940, trupele sovietice au invadat Estonia, Letonia şi Lituania, pe 28 iunie 1940, trupele sovietice au invadat Basarabia. Aşa a început Marele Război pentru Apărarea Patriei: cu invadarea altor ţări, chiar dacă aceste invazii au fost poreclite „eliberări”. Probabil din cauza vitezei cu care au fost realizate aceste eliberări, sute de mii de civili proaspăt scăpaţi de cătuşele imperialismului şi burgheziei au fost împuşcaţi în ceafă şi ascunşi în gropi comune.

La 9 mai se aniversează încheierea victorioasă a unui război, iar orice sfârşit are un început. Nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi de expresii propagandistice de genul „Marele Război pentru Apărarea Patriei” şi mai ales nu trebuie să uităm cum a început acest război. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


George Damian

George Damian este ziarist din anul 2001. A scris sau încă scrie pentru ZIUA, Deutsche Welle, Puterea, Magazin Istoric, Historia, Times New Roman, Timpul - Chișinău, Adevărul și moldNova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *