Opinii și Editoriale

Reactiile demonstreaza ca am nimerit exact in tinta

Utilizarea eficienta, in interesul national, a spatiului audiovizualului, este, dupa cum bine se stie, o problema mult prea duruta prin partile noastre. S-au expus pe marginea acestei teme numerosi experti in domeniu, analisti politici, reprezentanti ai societatii civile. In special, tema este viu discutata dupa publicarea sondajelor de opinie, rezultatele carora la capitolul mass-media socheaza, pur si simplu, bunul-simt, trezeste un val de nedumerire pe segmentul constient al societatii.

Situatia si dupa circa 20 de ani de independenta, ramane a fi aceeasi – cele mai ascultate si vizionate sunt posturile de radio si tv straine; de cea mai mare popularitate se bucura liderii politici ai altor tari… Iar nostalgia tacita dupa fosta URSS, implantata (cum, Doamne?) si in constiinta tinerilor moldoveni-romani, care nici n-au trait acele timpuri, „iesita ” la suprafata dupa ultimul sondaj, chiar ca te lasa fara replica. Cum s-ar zice, din rau in mai rau…

Cine si-a asumat vreodata raspunderea pentru acest dezastru instaurat in domeniul audiovizualului, care numai prin denumire e autohton? Cine si-a cerut, in mod public, iertare ca n-a reusit (sau n-a dorit, n-a avut niciun interes?) sa puna in aplicare legislatia cu privire la audiovizual (legislatie, de altfel adoptata de parlamentul comunist), care prevede expres o cu totul alta situatie in domeniu?! Inclusiv in domeniul amplasarii si difuzarii publicitatii. Inclusiv in domeniul sustinerii radiodifuzorilor privati, care au demonstrat in timp ca dispun de reale posibilitati de a dezvolta retele cu acoperire nationala si a prezenta pe piata mediatica propriul produs – emisiuni realizate in limba romana in proportie de suta la suta.

… ?in si pe aceasta cale sa multumesc organizatorilor recentului Congres al PLDM, membru al Aliantei pentru Integrare Europeana, care mi-au oferit posibilitatea de a rosti de la tribuna forului aceste dureri si framantari ale mele (sper ca si a colegilor mei), ale directorului unui post privat de radio, care, pe parcursul a zece ani, a trecut prin calvarul masinariei totalitare, dar a reusit sa supravietuiasca.

Repet: am rostit lucruri durute si traite de mine si colegii mei de breasla, de milioanele de radioascultatori si telespectatori, vorbitori de limba romana, care suntem cetateni ai acestei tari si avem tot dreptul sa cerem respectarea legilor si celor ce se refera la audiovizual si la publicitate, si la concurenta… Dorim sincer sa punem umarul la edificarea statului de drept, la procesele reale de integrare europeana. Suntem constienti ca putem realiza aceste deziderate, respectand cu strictete statutul nostru – statutul cainelui de paza al societatii, dar si a celei de a patra putere in stat.

Am fost constient de faptul ca cele spuse pot sa nu placa cuiva, pot fi interpretate si rasinterpretate. Sunt deschis unui eventual dialog, sunt gata sa-mi apar cu argumente pozitia. Si port toata raspunderea pentru afirmatiile rostite.
Nu ma mira, ci chiar ma amuza reactia unor media pe marginea celor expuse de mine la Congres – ea demonstreaza cu multa elocventa ca am nimerit exact in tinta. De aici si vanzoleala in tabara neprietenilor R. Moldova, dar si incercarile (destul de stangace) de a distorsiona lucrurile, de a identifica spusele mele cu pozitia oficiala a PLDM.

Pentru a mai potoli istericalele gen „atac asupra valorilor democratice”, i-as ruga sa studieze Codul Audiovizualului din R. Moldova, legile in domeniu din statele Uniunii Europene, din fostele republici sovietice, ca Ucraina, Georgia, Estonia, Lituania, Letonia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Tadgikistan si apoi sa atace discursul rostit de mine. I-as mai ruga sa participe la o discutie publica, la care ii invit pe toti radiodifuzorii din R. Moldova, pe reprezentantii asociatiilor mass-media: CIJ, APEL, UJM, API etc. Si, desigur, politicieni, juristi, reprezentanti ai misiunilor diplomatice acreditate la Chisinau, inclusiv pe cei de la ambasada Federatiei Ruse.
Aici, pun punct si virgula.
 

Veaceslav ?ibuleac,
director Radio „Vocea Basarabiei”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *