Ultima oră

Recomandari de detensionare a situatiei politice

IDIS „Viitorul” a transmis, ieri, pachete de recomandari Curtii Constitutionale (CC) si fractiunilor parlamentare, menite de a solutiona disputele asupra conflictelor legale de la momentul constituirii Parlamentului RM. Prezentam mai jos unele dintre propunerile colectate in urma dezbaterilor din 4 septembrie curent, cu genericul „Logica si spiritul Constitutiei in procesul de constituire efectiva a noului parlament in R. Moldova”.

Evenimentul a intrunit peste 20 de specialisti in materie de drept constitutional, profesori universitari, doctori habilitati si personalitati publice. Analizand procedura desfasurarii sedintei de constituire a noului parlament pe data de 28 august, participantii la dezbateri constata ca decanul de varsta, Ivan Calin, a declarat sedinta parlamentului inchisa, anuntand o pauza in activitatea parlamentului pana la 4.09.09, fara a consulta deputatii din parlament, fara a pune propunerea parvenita la vot, incalcand astfel procedura adoptarii hotararilor parlamentului. In aceste conditii, „erorile procedurale ar fi trebuit sa fie corectate de catre alti deputati cu experienta legislativa”, sugereaza expertii.

Astfel, continuarea sedintei parlamentului de catre majoritatea parlamentara a fost intru totul corecta si legitima. Grupul deputatilor comunisti a parasit sedinta parlamentului din proprie initiativa, utilizand un drept nescris de a participa sau nu la lucrarile legislativului. Referitor la constituirea fractiunilor, specialistii in drept considera ca solicitarea PCRM de a anunta o pauza pana la 4.09.09 pentru constituirea fractiunii sale este neintemeiata. Expertii in materie de drept constitutional considera ca alegerea lui Mihai Ghimpu in functie de presedinte al parlamentului a fost legala: „Exercitandu-si dreptul de a se eschiva de la procedura de vot, grupul politic al PCRM a decis sa nu participe, ceea ce insa nu poate invalida norma procedurala de alegere a presedintelui parlamentului cu majoritatea intrunita de voturi”.

Gratie faptului ca sedinta parlamentului trebuie considerata legala, n-au fost incalcate cele 13 articole din Constitutie enumerate in contestatia prezentata CC de catre PCRM, conchid semnatarii recomandarilor. Pentru o activitate eficienta a legislativului, specialistii mai recomanda adoptarea in mod prioritar a unui proiect de Lege cu privire la statutul deputatilor din opozitia parlamentara, ceea ce va contribui la intarirea autonomiei si democratiei parlamentare.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *