Actualitate

Record la Drept: 76 de candidaţi pentru un loc

Pentru prima dată anul acesta a avut loc admiterea la trei noi specialităţi: microelectronică şi nanotehnologii, securitatea informaţională, ingineria şi tehnologia transportului feroviar. La ultima specialitate nu există locuri bugetare. Conform spuselor secretarului comisiei de admitere UTM, mulţi încă nu cunosc care este esenţa acestor specialităţi, dar sunt interesaţi de ele. „La prima opţiune nu este un concurs mare la aceste specialităţi noi. De exemplu, la microelectronică, sunt doar 25 de cereri, dar dacă luăm în calcul opţiunile doi şi trei, numărul candidaţilor este impunător. Sunt sigur că vor fi ocupate toate locurile, deoarece nu mai există alte instituţii în Moldova care să pregătească astfel de specialişti. În următorii ani interesul pentru aceste specialităţi va creşte vertiginos. Cu siguranţă, prima promoţie va avea cele mai mari oportunităţi de angajare dat fiind faptul că pe piaţa din Moldova este un deficit de specialişti”, a mai spus Andronic.

De 20 de ani, Dreptul este în topul preferinţelor tinerilor candidaţi la admitere. Potrivit Claudiei Cemârtan, secretara comisiei de admitere USM, şi anul acesta cea mai solicitată specialitate este Dreptul. La un loc bugetar vineri reveneau 76 de candidaţi: pentru 11 locuri bugetare planificate erau depuse 345 de cereri din prima opţiune, urmaţi de circa 500 de cereri care solicită Dreptul în a doua sau a treia opţiune. Iar la 113 locuri cu taxă erau peste 740 de candidaţi. O concurenţă acerbă s-a înregistrat şi la ştiinţele economice, unde la cele 25 de locuri bugetare la categoria BAC erau 404 cereri în prima opţiune şi 1383 de cereri în a doua opţiune. Specialităţile finanţe şi bănci şi contabilitate au fost cele mai solicitate. Mai puţini, faţă de anul trecut, au manifestat interes pentru specialitatea business şi administrare.

De asemenea, în topul celor mai solicitate facultăţi, pe lângă Drept şi Ştiinţe Economice, se află Limbile Străine, Jurnalismul şi Relaţiile Internaţionale. Faţă de anii trecuţi, specialităţile ce ţin de informatică au devenit mai solicitate. Cât priveşte turul doi, potrivit Claudiei Cemârtan, „în ultimii ani specialităţile care rămân pentru turul doi sunt, preponderent, cele cu predare în rusă”. Aceeaşi tendinţă se menţine şi la Academia de Studii Economice. Secretarul comisiei de admitere ASEM, Igor Melnic, a menţionat: „La specialităţile cu predare în rusă cererea este mai mică spre deosebire de facultăţile cu predare în limba română. Dar avem cereri destule la toate specialităţile şi nu cred că vor rămâne locuri neacoperite. La ASEM al doilea tur nu se mai organizează de mai bine de şase ani”, a subliniat Igor Melnic. Până vineri, la ASEM erau depuse per total peste 3400 de cereri.

Rezultatele admiterii vor fi anunţate la 5 august. Cei care nu au reuşit să-şi depună dosarul în prima perioadă mai au o şansă în al doilea tur, la specialităţile mai puţin solicitate, programat pentru 6-11 august. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 15 august. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *