Editorial

Reforma constitutionala si limba romna

Vorbeam in comentariul meu de ieri despre deficitul de comunicare in cadrul Aliantei, referindu-ma in special la mesajele contradictorii care vin din Alianta in problema viitorului apropiat al R. Moldova: adoptarea unei noi Constitutii sau alegeri anticipate? Astfel, cu toate ca respectiva problema nu s-a discutat in Alianta, a fost deja creata si functioneaza o Comisie prezidentiala pentru reformarea Constitutiei! Folosesc sintagma „reformarea Constitutiei”, deoarece inca nu stim care e obiectivul onoratei Comisii: modificarea a doar cateva articole ce vizeaza alegerea sefului statului sau redactarea unei Constitutii noi.

Fireste, solutia ideala si pentru Alianta, dar si pentru R. Moldova, nu sunt alegerile anticipate, din care cauza ideea de modificare a Constitutiei este justificata. Trebuie insa sa stim ce vrem – o Constitutie „usurel” amendata sau o Constitutie noua? Judecand dupa unele declaratii, trebuie sa intelegem ca se opteaza pentru o Constitutie noua, care sa fie adoptata prin referendum popular. La prima vedere, ideea e buna: taiem nodul gordian, dam tarii o Constitutie democratica, functionala si punem punct pentru totdeauna crizei constitutionale. Dar aceasta – doar la prima vedere, fiindca, in realitate, aceasta idee e mai complicata si comporta riscuri enorme. Problema este cum sa dam tarii o Constitutie noua?

Exista cel putin doua lucruri vizavi de care, in societate, eufemistic vorbind, nu avem un consens privind statutul de neutralitate a RM si denumirea limbii ei oficiale. Toate sondajele de pana acum ne avertizeaza ca mai mult de jumatate din populatia tarii noastre nu-i de acord sa se renunte la statutul de neutralitate a R. Moldova. La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste denumirea limbii. Daca in noua Constitutie, de exemplu, limba oficiala a R. Moldova se va numi limba romana, cum e corect din toate punctele de vedere, ce garantii avem ca aceasta optiune va fi sustinuta de majoritatea populatiei? Cine va plati pentru esecul referendumului?

Isi imagineaza oare partizanii noii Constitutii care vor fi consecintele politice, ideologice si culturale ale unui referendum invalidat, ale unui referendum care spune NU denumirii „limba romana”? Crede cineva ca e posibil in doar cateva luni, avand parghii de influenta limitate, sa modifici mentalitatea unei bune jumatati a populatiei RM? Comunistii n-au murit si sunt foarte eficienti propagandistic si au suficiente subiecte cu care sa bata in Alianta: tarife majorate, scumpirea gazului s.a.m.d. Sa nu le servim subiecte suplimentare, cu atat mai mult cu cat chestiunea denumirii limbii mai rabda trei-patru ani. Am facut-o o data de oaie, in 1994, cand nu s-a acceptat denumirea „limba romana” in paranteze. Acum dorim sa calcam pe aceeasi grebla?

In mod normal, trebuie sa se umble numai la acele articole din Legea suprema care ar permite consumarea crizei constitutionale prin alegerea presedintelui de intreg poporul. Atat. De aceea, ma adresez membrilor Comisiei cu o rugaminte fierbinte: nu va jucati cu focul, nu borfaiti toata Constitutia, iar daca-i doriti binele limbii romane, nu va atingeti de art. 13 al Constitutiei. Daca dorim ca un pom sa creasca mai repede si mai sanatos, nu trebuie sa-l tragem de ramuri in sus, dar sa-l udam la timp si sa-l aparam de omizi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *