Actualitate

Regatul Unit şi Uniunea Europeană – o istorie complicată

În 1951, când a fost fondată Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord a ales să stea deoparte, iar în 1957 când a fost înfiinţată Comunitatea Economică Europeană (CEE), prin semnarea Tratatului de la Roma, a refuzat invitaţia de a se alătura fondatorilor noului organism european.

Nu a trecut mult timp, însă, până când Londra a constatat efectele pozitive pe care CEE le avea în Paris şi Berlin, astfel încât în 1961 a depus o cerere pentru a se alătura organizaţiei. Cererea a fost refuzată, de două ori, prin veto, de Franţa, reprezentată de preşedintele Charles de Gaulle.

Anul 1973 a marcat intrarea Regatului Unit în CEE, iar peste 2 ani, în urma unui referendum, 75% din cetăţenii britanici s-au arătat în favoarea membership-ului. Conservatorii, cu anumite excepţii, au susţinut intrarea Marii Britanii în CEE, în timp ce laburiştii s-au opus ferm.

Mergând pe firul istoriei recente, în 1984, Margaret Thatcher, deşi o susţinătoare a proiectului european, a renegociat contribuţiile Regatului Unit la bugetul CEE, iar în 1992 Londra s-a retras din cadrul Mecanismului european al ratelor de schimb. De altfel, tot în 1992, când a luat naştere Uniunea Europeană, prin semnarea tratatului de la Maastricht, UK şi-a păstrat amendamentele în cee ce priveşte capitolul economic şi capitolul social.

Nici începutul secolului al XXI-lea nu a simplificat prea mult relaţia Londra-Bruxelles. Premierul David Cameron a blocat semnarea unui nou Tratat UE în decembrie 2011, iar ulterior, a organizat celebrul referendum, din care a rezultat, teoretic, ruptura Regatului Unit de Uniune.

Mihaela Simina este istoric specializat în relații internaționale, co-autor, alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing – 2015) și ”Mihai I al României – un Rege cu onoare, loialitate și credință” (în curs de apariție la Curtea Veche Publishing) și colaborator al revistei Historia.

Sursa: RFI.RO
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *