Lumea

Regina Elizabeth a II-a le-a amintit britanicilor să nu-şi „piardă niciodată speranţa”

„La început, perspectivele par sumbre, problemele îndepărtate, rezultatul incert„, a declarat suverana evocând al Doilea Război Mondial. „Dar am continuat sî credem că această cauză era justă şi convingerea (…) ne-a călăuzit. Nu renunţaţi niciodată, nu vă pierdeţi niciodată speranţa, acesta este mesajul de Ziua Victoriei în Europa„.

Acest discurs a fost difuzat de BBC la ora 20.00 GMT, ora exactă la care tatăl reginei George VI a vorbit la radio în 1945.

El a fost înregistrat la Castelul Windsor, unde suverana în vârstă de 94 de ani şi soţul ei Prinţul Philip, 98 de ani, au mers la începutul pandemiei.

Este al doilea discurs televizat al reginei în timpul pandemiei, care a cauzat moartea a 31.000 de persoane în Regatul Unit, a doua cea mai îndoliată ţară din lume.

Evocând soldaţii morţi în luptă, regina a estimat că „cel mai mare omagiu pentru sacrificiul lor este ca ţările care erau altădată inamice acum sunt prietene, lucrând împreună pentru pace, sănătate şi prosperitatea tuturor„.

Acest 8 mai este sărbătorit în mod excepţional în Regatul Unit pentru ca britanicii să poată celebra capitularea regimului nazist în faţa Aliaţilor, acum 75 de ani. Dar, din cauza pandemiei, celebrările au fost anulate şi britanicii au fost invitaţi să comemoreze aceste eveniment acasă, şi în special să cânte melodia care avea ca scop să ridice moralul trupelor, „We’ll meet again„.

La ora 10.00 GMT, populaţia a observat două minute de linişte după parada Royal Air Force pe cerul londonez.

În ciuda absenţei defilării, „străzile noastre nu sunt goale; ele sunt pline de dragoste şi de atenţia pe care le avem unii faţă de ceilalţi„, a declarat Elizabeth a II-a. „Şi când privesc ţara astăzi şi văd ce suntem pregătiţi să facem pentru a ne proteja şi a ne susţine în tăcere, observ cu mândrie că suntem încă o naţiune pe care aceşti soldaţi, marinari şi aviatori curajoşi ar recunoaşte-o şi ar admira-o„, a mai spus ea.

În 1945, regina, în vârstă de 19 ani şi care avea titulatura de prinţesa Elizabeth, a părăsit Palatul Buckingham pentru a participa la sărbătoarea pe străzi.

„A fost una dintre cele mai memorabile nopţi din viaţa mea„, a descris ea la BBC în 1985. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *