Culinar.md

„Regina lacrimilor”, ceapa

Având influenţe asupra metabolismului lipidic, ceapa prezintă proprietăţi reglatoare, fiind utilă în cura de slăbire. Are puternice efecte antioxidante, elimină radicalii liberi, previne efectele negative ale acestora, combătând stresul oxidativ. Ceapa e denumita şi „regina legumelor”, graţie gustului care mai mereu stârneşte pofta de mâncare, mai ales că poate fi asortată în aproape orice preparat.

Ceapa este bogata în:
– fibre;
– substanţe puternic antioxidante;
– substanţe reglatoare ale metabolismului (fiind utilă şi în curele de slăbire);
– substanţe anticancerigene;
– minerale precum: calciu, fosfor, magneziu, zinc, sodiu, potasiu etc.
– vitamine precum: vitamina A, vitamina E, vitamina C, vitamina D vegetală, vitamine din complexul B etc.
Prin toate aceste „componente” ceapa prezintă numeroase beneficii pentru sănătate.

Ceapa este utilă în curele de slăbire

Puteţi asocia ceapa preparatelor din cura de slăbire, cu condiţia să nu o căliţi niciodată. Este indicat totuşi să consumaţi ceapă în stare crudă pentru ca leguma să îşi păstreze proprietăţile.

Ceapa combate stresul oxidativ

Ceapa are puternice efecte antioxidante, elimină radicalii liberi şi previne efectele negative ale acestora, combătând stresul oxidativ. Stresul oxidativ este implicat în multiple patologii, începând de la ateroscleroză şi mergând până la cancer.

Accelerează creşterea părului

Un studiu japonez destul de recent a scos la iveală un beneficiu incredibil al cepei: aceasta poate creşte puterea de regenerare a părului. Studiul a fost efectuat pe bărbaţi cu calviţie recentă, ceapa pasată a fost aplicată pe scalp în zonele cu probleme în fiecare seară şi lăsată să acţioneze peste o jumătate de oră, apoi clătită. Mai apoi în zonele tratate părul a reînceput să crească. Se pare că ceapa şi chiar tinctura de ceapă reprezintă o speranţă în viitorul apropiat în privinţa tratamentelor de păr.

Scade colesterolul rău

Ceapa este indicată şi în cazul celor cu dislipidemii. Aşa cum spuneam mai sus, ceapa are capacitatea de a regla metabolismul grăsimilor, reducând concentraţia de colesterol din sânge şi prevenind o serie de boli care „pornesc” de la hipercolesterolemie:

Ateroscleroză, hipertensiune arterială (tensiune mare), boli cardiovasculare, accidente vasculare, diabet şi toate afecţiunile secundare diabetului (tulburări de vedere, de circulaţie periferică, amorţirea membrelor, hipertensiunea diabetică, piciorul diabeticului etc.

Ce ar fi mâncarea fără ceapă? Ceapa este folosită în multe mâncăruri, timp de sute de ani de către multe civilizaţii din întreaga lume. Producţia de ceapă la nivel mondial este în creştere, iar acum ocupă al doilea loc după roşii. Există multe varietăţi de ceapă, ca de altfel şi a metodelor de preparare. Ceapa poate fi consumată proaspătă, gătită, prăjită, uscată sau la cuptor. Se poate adăuga în supe, salate etc. Ceapa este benefică în tratarea unor infecţii cu bacterii, de exemplu Salmonella, însă nu este la fel de eficientă precum usturoiul, întrucât sulful regăsit în ceapă reprezintă doar un sfert din nivelul celui din usturoi.

Proprietăţile din ceapă o transformă într-un aliment-minune în lupta cu kilogramele. Astfel slăbeşti într-o maniera sănătoasă. Testează beneficiile cepei asupra pierderii în greutate şi observă modul în care proprietăţile sale se vor reflecta asupra stării tale de sănătate.

Odată cunoscute proprietăţile cepei de reducere a excesului de grăsime, decizi tu când vei începe o dietă pe bază de ceapă. Iată care sunt beneficiile unei diete cu ceapă: ajută funcţiile stomacului, ceapa este diuretic (stimulează rinichii să elimine din toxine, realizând astfel o detoxifiere a organismului), purifică organismul (combate constipaţia), este antioxidant graţie vitaminelor şi mineralelor.

Valorile nutritive ale cepei:

Ceapa uscată
1/2 cană tocată
Calorii: 46
Grăsimi: 0 g
Colesterol: 0 mg
Grăsimi saturate: 0 g
Glucide: 11 g
Proteine: 1 g
Fibre alimentare: 2 g
Sodiu: 3 mg
Vitamina C: 6 mg,
Vitamina B6: <1 mg

Ceapa verde
Calorii: 16
Grăsimi: 0 g
Grăsimi saturate: 0 g
Colesterol: 0 mg
Glucide: 4 g
Proteine: 1 g
Fibre alimentare: 1 g
Sodiu: 8 mg
Vitamina A: 498 UI
Vitamina C: 10 mg
Fier: 1 mg
Carotenoide: 867 mcg

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *