Timpul.md

Actualitate 7 Decembrie 2017 | 15:02

Rețineri într-un dosar de evaziune fiscală comisă de producători de mezeluri

Trei persoane au fost reținute în cadrul unei cauze penale pornite în luna mai anul curent pentru neachitarea către bugetul de stat a impozitelor și taxelor în proporții deosebit de mari de către un șir de companii specializate în producerea mezelurilor. În timpul perchezițiilor efectuate la sediile agenților economici vizați, au fost depistate și ridicate mijloace bănești necontabilizate în sumă de peste șapte milioane de lei, dar și mezeluri alterate și tone de carne fără acte de proveniență, transmite IPN.

Oamenii legii au stabilit că mai mulți agenți economici gestionează o schemă frauduloasă prin care producerea materiei prime se face contra bani în numerar, în lipsa actelor de proveniență, fără contabilizarea operațiunilor economice, bonurilor de plată, cu scopul de a diminua impozitele și taxele plătite la bugetul de stat.

Șeful Direcției investigarea infracțiunilor economice MAI, Alexei Bacuș, a declarat în cadrul unei conferințe de presă joi, 7 decembrie, că au fost identificate trei persoane implicate, cu vârsta cuprinsă între 30 și 54 de ani. Materia primă folosită la producerea mezelurilor era procurată atât de la producători autohtoni, cât și de peste hotare. O bună parte a mărfurilor de peste hotare erau introduse ilegal, preponderent prin regiunea transnistreană. De asemenea, s-a stabilit că producătorii de mezeluri foloseau carne alterată sau carnea unor animale care urmau să fie sacrificate pentru că erau bolnave.

Șefa Centrului municipal de Sănătate Publică, Luminița Suveică, a spus că în secția de producere a mezelurilor s-a depistat că pe ramele unde erau produsele finite lipseau fișele cu date referitor la denumirea produselor și date despre finisarea procesului tehnologic. Mai mult, unele produse au fost etichetate cu dată din viitor. Din 68 de probe de carne și mezeluri, 21 de probe sunt pozitive la indicatorii microbiologici, adică au fost depistați microbi. A fost depistată depășirea normei de nitriți și fosfați la unele produse prelevate.

Investigațiile pe marginea acestui caz continuă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus