Timpul.md

Actualitate 4 Martie 2020 | 10:44

Renato Usatîi: „Plahotniuc se pregătește să retragă 100 de milioane de euro din Moldindconbank”

 

Fostul lider al Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, va încerca, în viitorul apropiat, să scoată din R. Moldova în jur de 100 de milioane de euro din „Moldindconbank”. Peste 70% din acțiuni aparțin companiei bulgare „Doverie-Invest” S.A, însă în realitate în spate ar sta Plahotniuc, a afirmat ieri-seara, într-un live pe Facebook, primarul de Bălți, Renato Usatîi.

Potrivit lui Usatîi, după ce a fugit Plahotniuc din R. Moldova a fost o tentativă de vinde banca, însă toți se tem să o cumpere. Asta pentru că unii spun că va ieși din închisoare Veaceslav Platon și va încerca să recupereze „Moldinconbank”, alții zic că situația în R. Moldova este foarte instabilă. „Astfel, în zilele următoare vor încerca să scoată 100 de milioane de euro, care vor fi transferate în unele fonduri din străinătate. Probabilitatea ca această sumă să fie pusă pe seama noastră este mare”, a avertizat Usatîi.

Pentru a preveni această tranzacție și ca banii să nu fie iarăși puși pe seama moldovenilor, Usatîi solicită Guvernului, Băncii Naționale a Moldovei și Procuraturii Generale să urmărească cu atenție tot ce se întâmplă la „Moldinconbank” și să prevină un nou furt din sistemul bancar.

„Eu fac apel la toată lumea, pentru ca mai apoi să nu spuneți că nu știați nimic. Astăzi, Banca Națională a Moldovei este obligată să introducă administrare specială la această bancă, pentru a preveni retragerea acestor 100 de milioane de euro. Imediat ce acești bani vor fi retrași, activitatea acestei bănci se va încheia”, a conchis Usatîi.

Conducerea „Moldinconbank” infirmă faptul că din bancă ar urma să fie retrase în jur de 100 de milioane de euro pentru a fi transferate peste hotare, aşa cum a declarat într-o intervenţie pe Facebook liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi.

Astfel, conducerea băncii exclude categoric o potențială fraudă bancară, aşa cum a afirmat Usatîi.

„Moldindconbank declară cu toată certitudinea că informațiile difuzate sunt eronate şi au un caracter evident speculativ, fiind lansate cu scopul de a induce în eroare opinia publică", se arată într-un comunicat plasat pe pagina web a instituţiei.

Sursa citată a adăugat că acționarul majoritar al băncii este „Doverie – Invest” J.S.C., companie deținută de către „Doverie United Holding J.S.C. - unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din Bulgaria, fiind fondat în anul 1996 şi care gestionează în prezent active în valoare de peste 1 miliard de euro (la finele 2019), acțiunile sale fiind listate public la bursa de valori din Bulgaria.

Principalele domenii de activitate a fondului sunt comerțul, industria construcțiilor, asigurările şi ocrotirea sănătății.

„În prezent, Moldindconbank este una din cele mai mari şi performante bănci din țară, activând în regim normal şi prestând cu succes serviciile sale celor peste 800 de mii de clienți. Moldindconbank a demonstrat nu o dată că poate face față provocărilor externe, implementând pe parcursul activității sale o strategie de succes focusată pe siguranță, inovație şi necesitățile clienților săi", conchide sursa citată.


https://www.ziarulnational.md 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus