Social

REPORTAJ: Vasile Movilă, vânătorul de PIETRE

Pietrele l-au ținut departe de vicii, consideră Vasile Movilă, un inginer din Chișinău care pe parcursul ultimelor decenii a reușit să agonisească o colecție impresionantă de pietre prețioase și semiprețioase. Diamantul, safirul, rubinul, berilul, ametistul, nefritul, magnetitul ori chihlimbarul nu lipsesc din colecția moldoveanului, care nici nu le mai știe numărul pietrelor sale. 

 

Pe Vasile Movilă l-am găsit în atelierul său din incinta Universității Tehnice. Aici are tot ce-i trebuie unui gospodar, dar pe lângă aceasta, mai are și produsul pasiunii sale – colecția impresionantă de pietre.

Despre cât de mult își iubește colecția sa și cum a făcut rost de fiecare pietricică din colecție, Vasile Movilă poate povesti cu entuziasm ore întregi.

Primii pași pentru plăcerea de a colecționa

Vasile Movilă își amintește că prin anii `70, când încă era tânăr lector la UTM, împreună cu mai mulți studenți, au făcut un stagiu de practică în orașul Ekaterinburg din Rusia. Acolo a primit în dar o piatră de jasp. Ulterior, aceasta a devenit prima piesă din colecția inginerului moldovean.

Au trecut ani de zile până când Vasile și-a transformat interesul într-o pasiune. Astfel, în anii `90, după ce R. Moldova și-a câştigat independența, când era o perioadă destul de dificilă pentru toți, pe străzile Chișinăului, oamenii începuseră să vândă ce aveau prin casă. Astfel, în oraș apăruseră un șir de piețe improvizate. Acolo, viitorul colecţionar a reușit să găsească pietre de diferite culori, forme și dimensiuni.

„Nu pot trece pur și simplu pe lângă pietre. În doi timpi și trei mișcări, sunt cu piatra-n mână și e a mea. Cred că este o dependență”, a mai adăugat el zâmbind.

Colecția impresionantă

Inginerul are în colecția sa diverse tipuri de pietre, de la diamante, safire ori rubine, la granituri, cristale ori chihlimbar. Colecționarul mi-a spus de ce inelul cu diamant este dorit de fiecare femeie. Diamantul este curățat, după care este șlefuit din mai multe părți și în bătaia luminii acesta strălucește puternic, fapt pentru care fiecare femeie dorește să aibă un inel cu diamant pe deget. Mai mult, dacă acesta n-ar fi șlefuit și curățat, ar fi ca toate celelalte pietre obișnuite.

Chihlimbarul, un set de vis

Un element important în colecția sa rămâne chihlimbarul. Vasile Movilă spune că are un set vast de pietre de chihlimbar, de diverse forme și dimensiuni. Pentru acest set, colecționarul are o istorie pe măsură. El spune că chihlimbarul s-a format cu patru milioane de ani în urmă. Acesta nu este nimic altceva decât cleiul de la copacii de pe atunci, care, odată cu trecerea timpului, s-a pietrificat. Pe atunci, nici păsări încă nu erau, ceea ce înseamnă că chihlimbarul este un element de preț pentru fiecare colecționar.

„Obișnuiesc să stau în atelier și să analizez la microscop conținutul acestor elemente minunate, mai ales că în unele se observă musculițe și puf. Când mă gândesc că acestea au ajuns acolo acum patru milioane de ani în urmă, nu-mi vine să cred că fac parte din colecția mea”, a povestit el entuziasmat.

Familia îi înțelege pasiunea

„Atunci când colecționezi ceva și ești dedicat în totalitate acestei activități, familia are o importanță majoră. Dacă familia nu te susține în ceea ce faci sau este indiferentă față de activitatea în care depui mult suflet, atunci colecția își pierde din importanță”, mai spune Vasile Movilă. Atât soția, cât și copiii au fost surprinși de pasiunea sa pentru pietre, dar niciodată nimeni nu i-a reproșat nimic.

„Copiilor mereu le-a plăcut colecția mea de pietre. Când îi vedeam prin preajma mea, știam că dacă-i las singuri se vor apuca să le împartă. Deseori veneau lângă mine și mă rugau să le dau ceva, dar le-am spus că la un moment dat toate acestea vor fi ale lor. Atunci ei m-au înțeles și cred că tot atunci mi-au înțeles și pasiunea”, conchide dl Vasile cu zâmbetul pe față.

Tinerii nu trebuie să lase creierul să lenevească

„Colecționarea este o metodă de mobilizare, de aceea tinerilor nu trebuie să le fie frică să înceapă ceva nou. Dacă la timpul potrivit n-ai făcut alegerea corectă, ulterior îți va fi mult mai greu să revii pe calea cea bună. Eu mă bucur că atunci cu zeci de ani în urmă am făcut această alegere și am început să colecționez aceste pietre neobișnuite. Nu știu ce-aș fi făcut acum dacă nu aveam această activitate. Mulți se lasă în patima alcoolului sau a drogurilor, dar o activitate interesantă te va ține mereu departe de aceste vicii”, a conchis Vasile Movilă.

De multe ori, cei de la biblioteca UTM l-au rugat să facă o expoziție în incinta universităţii. Scopul lor era ca studenții care vor veni la expoziție să rămână în bibliotecă să mai citească. Totuşi, expoziția mult așteptată va avea loc anul viitor, la aniversarea a 50 de ani de la fondarea UTM, unde, împreună cu un coleg, Vasile Movilă va face publică colecția sa impresionantă. Atunci biblioteca cu siguranță va fi arhiplină.

Goana după pietre a lui Vasile Movilă continuă, întrucât de curând el a mai achiziționat un cristal de munte și este foarte bucuros pentru că de mult timp și-l dorea în colecție. Piatra l-a costat destul de mult, însă el susţine că unii cheltuiesc mai mulți bani pentru țigări și alcool, în timp ce pentru un element din colecție nu trebuie să economisești niciodată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *