Timpul.md

Actualitate 25 Septembrie 2016 | 15:55

Republica Moldova - în prag de EPIDEMIE de hepatită

Republica Moldova se află în pragul unei epidemii de hepatită, cei mai afectați fiind copii și minorii. După cum anunță Centrul Național de sănătate publică, cea mai gravă situație se atestă în rândul bolnavilor cu hepatita virală A (HVA).

Astfel, după o perioadă de 10 ani de stabilitate se atestă o tendinţă de activizare a procesului epidemiologic prin această infecţie, iar numărul îmbolnăvirilor practic s-a dublat de la începutul lui 2016. Dintre cazurile înregistrate circa 83% au fost atestate la copiii de până la 12 ani.
Cazuri de HVA au fost înregistrate în majoritatea teritoriilor administrative, cele mai multe fiind atestate în raioanele Cantemir, Șoldănești, Florești, Rezina, Soroca, Fălești și Anenii-Noi.
Totodată, Centrul Național de sănătate publică atestă necorespunderi la indicatorii microbiologici în 50% din probele de apă colectate din majoritatea localităților din Republica Moldova.
Hepatita virală A este o boală contagioasă umană, provocată de virusul hepatitei A care se manifestă prin afectarea ficatului şi evoluţie ciclică, benignă, cu intoxicaţie de scurtă durată, dereglări ale tractului digestiv, în special a funcţiei ficatului.
Simptomele hepatitei virale A sunt: slăbiciune generală, cefalee, scăderea apetitului, grețuri, vome, dureri abdominale și tulburări digestive.

- See more at: http://radiochisinau.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus