Timpul.md

Opinii & Editoriale 3 Octombrie 2016 | 07:00

Republica Moldova, buretele prin care se scurg banii spălați ai mafiei din Rusia

Miercuri, 20 septembrie, 18 judecători și 3 executori judecătorești cu locuri de muncă aflați pe teritoriul Republicii Moldova, au fost reținuți pentru 72 de ore și aduși la sediul Centrului Național Anticorupție. Ei figurează cu statut de bănuiți în ancheta inițiată de CNA pe marginea spălării a peste 20 de miliarde de euro prin intermediul băncilor și instanțelor judecătorești din Republica Moldova. 

Se știe că în această schemă au fost implicate mai multe companii și offshore-uri din Rusia. Acestea erau responsabile de transferarea ilicită a banilor obținuți din activități ilegale pe teritoriul Rusiei în Occident. Republica Moldova a servit și, probabil, încă mai servește drept țară de tranzitare a acestor bani, una crucială pentru reușita operațiunilor de spălare de bani prin intermediul instanțelor de judecată, în care lucrează judecători coruptibili. Potrivit informațiilor prezentate de conducătorii CNA și ai Procuraturii Anticorupție, în cursul zilei de miercuri, 20 septembrie, pe lângă reținerile efectuate, s-au desfășurat 51 de percheziții la domiciliile, locurile de muncă și autoturismele persoanelor reținute. Au fost pornite 16 cauze penale privind complicitatea la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Nu cred că voi greși afirmând că schema investigată acum de CNA nu e deloc prima de acest ordin și că multe alte scheme de acest gen au fost puse în practică fără ca instituțiile de drept și opinia publică să le mai poată da vreodată de urmă. De fapt, judecând după modul în care s-au desfășurat și se mai desfășoară „afacerile” în Rusia după 1991, am toate motivele să presupun că Republica Moldova a fost folosită în toată această perioadă drept canal de spălare (legalizare) și transferare a banilor lumii criminale concrescute în mediul rus de afaceri. Ceea ce înseamnă că, pentru aceste activități, s-au plătit comisioane substanțiale, dacă ne gândim la sumele de sute de milioane de dolari transferate prin intermediul ordonanțelor judecătorești date de judecătorii din diferite raioane. Astfel, banii lumii criminale rusești au constituit una dintre sursele importante de finanțare pentru o anumită categorie de cetățeni ai Republicii Moldova, din anumite medii socioprofesionale. Data viitoare când ne vom mai pune întrebarea: cum se face că în Chișinău și împrejurimi, dar nu numai, răsar ca ciupercile vile cu 3-4 etaje în valoare de milioane de euro, în timp ce situația generală a populației stagnează sau se află în declin, să ne gândim la comisioanele percepute de judecătorii moldoveni și alți oameni „din sistem” pentru „munca” lor. Nu putem crede sub nicio formă că acei oameni au transferat 20 de miliarde de euro prin zeci de decizii judecătorești pe gratis. Nici înainte, în alte scheme, nu au lucrat acești oameni pe gratis.

Acum, cu ocazia implicării instituțiilor de drept împotriva posibililor infractori, statutul Republicii Moldova de burete prin care trec banii mafiei rusești nu mai poate fi contestat. Aici cred că trebuie să ne punem niște întrebări noi, cetățenii de bună credință, cei care n-au încălcat niciodată vreo lege.

Am meritat așa ceva? În 1991, când unii dintre noi au votat în Piața Marii Adunări Naționale independența de URSS, ne-am dorit așa ceva? Ne face plăcere să ne știm în această situație?
Din păcate, toate guvernările, pe care le-am avut până acum au lăsat aceste lucruri să se petreacă, fapt care ne poate face să presupunem că unii exponenți ai acestor guvernări nu erau străini de aceste scheme, ba poate chiar erau și ei părtași la ele. În sfârșit, aceste infracțiuni se investighează chiar de instituțiile de drept din Republica Moldova nu este neapărat un merit al clasei politice de la noi, ci vine ca urmare a presiunilor ambasadelor țărilor occidentale și mai ales SUA. Guvernarea de la Chișinău înțelege că fără dovada unor pași hotărâți în direcția stopării acțiunilor de spălare de bani rusești, asistența financiară internațională necesară Republicii Moldova pentru a-și putea menține existența, nu va veni. De altfel, ultimele acțiuni ale Procuraturii Anticorupție și CNA s-ar putea să fie și ele o piesă dintr-un puzzle geopolitic. Rusiei îi este barată una dintre căile de acces a banilor în Occident – bani din care se finanțează opera de dezbinare a blocului geopolitic occidental prin intermediul operațiunilor de propagandă și manipulare, dar și utilizând o puternică rețea de agentură locală. Toate acestea sunt mari consumatoare de bani, iar sancțiunile împotriva anumitor persoane și instituții din Rusia asociate eșalonului întâi de conducere al regimului Putin, îngreunează mult finanțarea legală a activităților respective. Prin urmare, se recurge la operațiuni secretizate, iar Republica Moldova, cu judecătorii ei corupți, este vitală pentru ruși.

Nu este exclus, dacă rușii vor rămâne fără calea de acces din Republica Moldova, aceștia vor începe operațiuni pentru recuperarea acesteia. Dacă partida rusească se va confrunta cu un eșec la alegerile prezidențiale, aceste acțiuni se vor intensifica.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus