Timpul.md

Actualitate 5 Septembrie 2017 | 19:12

Republica Moldova este numită Transnistria pe harta celei mai mari piețe online din Norvegia

Cel mai mare site pentru anunțuri de vânzări, cumpărări și schimburi din Norvegia prezintă o hartă în care, în locul Republicii Moldova, apare Transnistria – regiunea separatistă asupra căreia Republica Moldova a pierdut controlul în urma intervenției armatei ruse din 1992.

Site-ul www.finn.no a fost înființat în martie 2000 și a ajuns rapid cel mai mare portal cu anunțuri de vânzări, cumpărări, închirieri etc, înregistrând, în anul 2016, o medie de 6,3 milioane de vizitatori unici pe săptămână (conform unui comunicat de presă trimis de Schibsted Media Group la începutul anului 2017). În timp, compania a dezvoltat și segmentul de cumpărare a biletelor de avion, drept pentru care a pus la dispoziția celor interesați și o hartă interactivă, pentru a urmări traseul unei călătorii ori pentru a-și alege mai ușor destinațiile de vacanță. Numai că, prin intermediul acestei hărți, vizitatorii site-ului află de existența „statului Transnistria”, vecinul estic al României.

Compania care furnizează hărțile pentru www.finn.no este Norkart AS. Însă, pe un alt site al acestei companii – www.kommunekart.com – hărțile conțin numele corecte ale statelor, iar Republica Moldova nu este denumită Transnistria.

Însă nu numai www.finn.no folosește o hartă greșită, ci și alte site-uri din țara fiordurilor, cum este www.1881.no, un fel de „carte de telefoane“ online, sau o hartă dezvoltată de către regiunea Nord-Troms, în colaborare cu Norkart AS, unde apare acceași eroare, Republica Moldova fiind „botezată“ Transnistria.

De remarcat este și că, în momentul în care imaginea hărții ”statului Transnistria” este apropiată, pe site-ul www.finn.no primele orașe evidențiate sunt Comrat (capitala regiunii autonome Găgăuzia), Bălți și Bender (Tighina), iar Chișinăul, capitala Republicii Moldova, apare pe hartă abia după mai multe zoom-uri.

Eroarea ne-a fost semnalată de un cititor care ne-a spus că, în urmă cu două săptămâni, a scris celor două companii, Norkart și Finn, cerându-le să corecteze greșeala. Norkart nu a răspuns solicitării acestuia, iar Finn l-a anunțat că cererea lui va fi transmisă departamentului în sarcina căruia ar reveni corectura respectivă. Greșeala nu a fost modificată.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus