Actualitate

Reţeta care i-a adus lui Bogdan Vandici trofeul „Chefi la cuţite“. Cine l-a inspirat

Competiţia culinară „Chefi la cuţite“ şi-a desemnat câştigătorul marţi seară, 26 iunie. Câştigătorul nu a fost o persoană cu mulţi ani de experienţă în bucătărie, ci un tânăr pasionat de arta gastronomică şi de dulciuri. Bogdan Vandici a reuşit să câştige aprecierea celor mai renumiţi bucătari din România şi a plecat acasă cu premiul cel mare.

Bogdan Vandici este un tânăr din Oradea, în vârstă de 21 de ani care are o poveste impresionantă, fiind un exemplul prin curajul de care a dat dovadă pentru a-şi atinge idealul. Bogdan a plecat la facultate în Olanda, dar fiindcă nu i-a plăcut, el a decis să se apuce de bucătărie. A venit acasă, şi-a luat o diplomă de bucătar şi apoi a plecat la Paris, acolo unde a primit lecţii de la cei mai reputaţi oameni din domeniu.

„Paternitatea“ desertului care a impresionat juriul „Chefi la cuţite“ este reclamată atât de australieni, cât şi de neozeelandezi. Se spune că balerina Anna Pavlova a susţinut un turneu atât în Australia cât şi în Noua Zeelandă în 1926-1927 şi un chef din acea perioadă i-a dedicat, în semn de apreciere, un desert aerat, de spumă, inspirat de tou-tou-ul balerinei, care ar fi fost decorat cu trandafiri de mătase în tonuri de roşu şi verde.

Ingrediente prăjitură Pavlova

Pentru bezea

6 albuşuri
300 g zahăr
pudră un praf
sare

Pentru Pavlova

400 g căpşuni proaspete şi zmeură
200 ml smântănă lichidă pentru frişcă
200 ml iaurt natural degresat
2 linguri zahăr pudră
1 păstaie de vanilie, cu seminţele scoase frunze de mentă proaspete

Mod de preparare

Încingi cuptorul la 150 de grade Celsius. Pui albuşurile într-un bol curat şi le baţi la viteză medie, până se formează o spumă fermă.

Cu mixerul în funcţiune, adaugi treptat zahărul şi un praf de sare. Setezi mixerul la cea mai mare viteză şi amesteci 7-8 minute, până când bezeaua este albă, strălucitoare şi fină. Dacă ţi se pare că nu este gata, poţi să mai mixezi bezeaua un pic, dar cu grijă.

Aşezi hârtie de copt în două tăvi. Împarţi amestecul de bezea în două părţi egale, uniforme. Le dai forma unui cerc de aproximativ 20 de centimetri diametru. Dai ambele tăvi la cuptorul încins şi le laşi să se coacă timp de o oră, până când bezeaua capătă o culoare aurie şi este pufoasă în centru.

Tai în două sau în patru căpşunile mari şi pe cele mici le laşi întregi, apoi le amesteci cu zmeura. Baţi smântâna pentru frişcă cu zahărul, până se formează un amestec pufos, apoi amesteci cu iaurtul şi încorporezi seminţele de vanilie. Cu o lingură, pui jumătate din cantitatea de frişcă peste una dintre foile de bezea şi o întinzi uşor.

Presari jumătate din cantitatea de fructe, uniform, peste amestecul de frişcă. Deasupra, aşezi cealaltă foaie de bezea şi apeşi uşor pentru a se lipi. Întinzi restul de frişcă pe deasupra prăjiturii şi presari restul de căpşuni şi de zmeură. Pentru decor, poţi adăuga câteva frunze de mentă proaspătă. Serveşti acest tort Pavlova cu căpşuni şi zmeură la ocaziile speciale sau la o cină în doi, dacă doreşti.

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *