Actualitate

Retrospectiva lunii octombrie

Dorin Chirtoacă a anulat proiectul bisericii din scuarul Kentford

Material semnat de Ion Macovei, publicat la 31 octombrie. Primarul general al Chișinăului a anulat autorizația de construcție a bisericii în scuarul Kentford. Decizia a fost anunțată după ce Dorin Chirtoacă a citit investigația ziarului TIMPUL despre adevăratele intenții ale omului de afaceri Vladimir Russu.
Timpul.md

Investigație

Cimitir de lux în loc de parc

Așa-zisa biserică privată din fața clădirii Kentford este în realitate o necropolă pentru milionari
Cea mai răsunătoare investigație din acest an, publicată la 29 octombrie. Cazul bisericii din scuarul Kentford a trezit mare vâlvă în rândul cetățenilor, iar protestele au început în momentul în care terenul a fost înconjurat cu un gard metalic și au apărut primele utilaje de construcții. Cu toate acestea, informațiile privind natura și destinația imobilului au fost foarte contradictorii de la bun început.
„Primele dubii au apărut odată cu vehicularea termenului de „biserică privată”. Din aceste considerente, am decis să aflăm mai multe despre acest „proiect”. Intrând în posesia schiţelor de proiect, am constatat că în spatele intenţiei afişate de construcţie a unei „biserici private” de fapt se urmăreşte construcţia unui complex de morminte sub formă de bolți subterane (necropole). Potrivit schiţei de proiect, la demisol urmează să fie amplasate 36 de cavouri familiale, cu o capacitate de 12 persoane, în total „biserica privată” având o capacitate de înhumare a 432 de persoane. Aceste cavouri familiale ar urma să fie destinate oamenilor bogaţi din Chişinău. Potrivit investigaţiilor efectuate de TIMPUL, preţul pentru înhumarea unei persoane ar constitui în jur de 10 mii EURO. Prin urmare, preţul integral al unui cavou ar varia între 120.000 și 150.000 EURO. În total, „investiţia” ar urma să aducă un profit imediat între 4 și 5 milioane EURO.”
Departamentul Investigații

Editorial

Vești de la Mitropolia Moldovei: Cele ZECE PORUNCI vor fi modificate

…În urma dezvăluirilor senzaționale apărute în presă despre averile de milioane ale unor preoți moldoveni, precum casele unor preoți de peste o sută de mii de euro. După apariția acestor informații, mai mulți preoți de vază din cadrul Mitropoliei Moldovei au propus amendarea Bibliei în scopul redactării celor ZECE PORUNCI, iar Înalt Preasfințitul Vladimir a declarat că unele din cele ZECE PORUNCI sunt depășite de timp.
„Pornind de la această nouă abordare, conducerea Mitropoliei R. Moldova s-a adresat Patriarhiei de la Moscova cu propunerea să accepte o nouă redacție a celor ZECE PORUNCI. Astfel, porunca a 8-a, SĂ NU FURI, urmează a fi înlocuită cu porunca SĂ NU CITEȘTI PRESA. În viitorul apropiat, au declarat surse din cadrul Mitropoliei, urmează a fi redactate (ori chiar excluse cu totul) poruncile 7. SĂ NU FII DESFRÂNAT și 10. SĂ NU POFTEȘTI FEMEIA APROAPELUI TĂU”.
Constantin Tănase

Declarații

„Conducerea PCRM a fost monopolizată de extremiști și de un lider obosit, care nu-și mai poate controla vorbele și acțiunile”. (I. Dodon,V. Țurcan)

Interviu

Marius Lazurca: „Basarabenii din România – o diasporă sau la ei acasă?”

Dialogul cu domnul Marius Lazurca, ambasador al României la Chișinău vizează cel de-al V-lea Congres al diasporei moldovenești desfășurat la Chișinău. Prezentă pe parcursul celor trei zile ale congresului, Ambasada României la Chișinău a atras atenția presei, iar ambasadorul Marius Lazurca a încercat să explice motivele acestui interes față de respectivul eveniment.
Silviu Tănase

Fotoreportaj

„Ziua Chișinăului la 576 de ani, în imagini”

Fotoreportaj realizat cu ocazia Zilei orașului, de Ramin Mazur și publicat la 16 octombrie.

Omul săptămânii
Mihai Volontir

Începând cu 1957, Mihai Volontir devine actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, unde debutează în spectacolul „Chirița din Iași”. Zece ani mai târziu, joacă primul său rol la Studioul cinematografic „Moldova-Film”. În pelicula „Se caută un paznic” îl interpretează pe Ivan Turbincă, iar în anul 1971 obține Premiul Național al RSSM. Pe parcursul întregii cariere actoricești a realizat peste 120 de roluri în teatru și film. A încercat și scaunul de regizor, montând mai multe spectacole pentru scena Teatrului „V. Alecsandri”. Devine cetățean de onoare al municipiului Bălți din anul 2000. Tot în același an, este desemnat cel mai bun actor al secolului XX, al cinematografiei moldovenești.

Reportaj

Omul care ne mătură strada

„Omul din fața mea este Vasile Dicusară, originar din Corpaci, Edineț. Cu ani în urmă, dânsul și-a început studiile la Universitatea Tehnică din Moldova, dar, din lipsă de resurse financiare, le-a abandonat. Tot pe-atunci, îi murise tatăl și a fost nevoit să se întoarcă la țară, să îngrijească de mama sa, care era bolnavă, el fiind singurul fecior la părinți”.
Un reportaj impresionant despre filosoful care mătură strada. Cu toate acestea Vasile Dicuseară destăinuie că nu se rușinează de profesia sa, din contra, este bucuros atunci când știe că este de folos oamenilor. Este preocupat de filosofie, religie și scrie versuri. Uneori, lasă mătura din mână și vorbește cu trecătorii. Cu toate că are doar 41 de ani, Vasile se comportă ca un bătrân înțelept și îi place mult să dezbată teme precum filosofia și rostul vieții.
Nicolae Roibu

Ne-au părăsit Aurel Busuioc și Glebus Sainciuc

   

Zile de doliu pentru cultura basarabeană. În seara de 8 octombrie 2012 a plecat dintre noi Aureliu Busuioc, remarcabil poet, prozator, dramaturg și publicist. Opt zile mai târziu, la 16 octombrie, s-a stins din viață Glebus Sainciuc, un fenomen unic din cultura noastră, artist plastic, portretist, cunoscut mai cu seamă prin măștile sale pe care le prezenta ca un adevărat actor în fața publicului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *