Eveniment

Retrospectiva lunii septembrie

TIMPUL: 11 ani de istorie

Exact 11 ani în urmă, tot într-o zi de vineri, pe 14 septembrie 2001, la Chișinău apărea primul număr al săptămânalului TIMPUL. De 11 ani, TIMPUL este unicul cotidian național din RM, care apare de luni până joi în opt pagini, iar ediția de vineri în 32, unicul ziar care a făcut istorie și o face în continuare.

Eveniment

Protestul microbuzelor a semănat confuzie la Chișinău

La 26 septembrie, majoritatea microbuzelor din Chișinău nu au ieșit pe rută. Acțiunea de protest nu s-a transformat însă într-o grevă generală, ci a creat mai mult confuzie în rândul pasagerilor, al funcționarilor de la primărie și al administratorilor rutelor de microbuz.

Omul săptămânii

Ştefan Roşca

Ştefan Roşca, halterofil moldovean, s-a născut la 6 august 1990, în satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. În adolescență, a fost campion naţional, însă, din cauza unui accident tragic, în urma căruia i-au fost amputate ambele picioare, a renunţat la box şi s-a orientat spre haltere. A fost primul student într-un scaun cu rotile la o instituţie cu profil sportiv. Deţine dublu record european la proba de powerlifting din Polonia şi Slovacia, din 2010 şi, respectiv, 2011.

În acest an, sportivul moldovean a reprezentat Moldova la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012, la secţiunea haltere, clasându-se în primii zece în proba de powerlifting, la categoria de greutate de 75 de kg.

Pamflet

„M-am răzgândit! Științific sunt un bou!”

Constantin Tănase a semnat un pamflet ca reacție la declarațiile președintele PD, Marian Lupu, făcute la ProTv, că s-a răzgândit și că nu mai crede că limba vorbită în R. Moldova, din punct de vedere științific, este româna, ci „moldoveneasca”. „M-am răzgândit, s-a zis cu științific. Acele teze sunt și acum susținute de oamenii de știință și au o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice. Hai să nu fim obsedați”, a spus liderul PD.

Editorial

Copilăria, o etapă pregătitoare pentru o viaţă de câine

Editorialul a fost publicat pe 3 septembrie 2012 şi este semnat de către Constantin Tănase care scrie că atunci când spunem că există două Moldove, nu realizăm până la capăt tragismul care se ascunde în această sintagmă. Cu toate acestea, mai există o Moldovă a copiilor fericiți și una a copiilor nefericiți, adică o Moldovă a copiilor de la oraș și o Moldovă a copiilor de la țară…

„Imaginea unor copii subalimentați, care, desculți, trag de funie o capră sau cară cu bacul apă de băut este una obișnuită. Televiziunea, cărțile, computerele, distracțiile, călătoriile peste hotare, odihna la munte sau la mare – toate acestea sunt pentru acești copii de la țară imagini din altă Moldovă, din altă lume. Acești copii de la țară sunt predestinați să piardă competiția cu cei de la oraș: școlile de muzică și pictură, bazele sportive, cercurile de limbi străine ș.a.m.d. sunt un vis pentru majoritatea dintre ei. Venind în oraș, cu statutul lor de la țară, ei nu pot concura cu elitele gulerașelor albe și ale feciorașilor de bani gata, fiind tratați cu tradiționalul „bîc” și țăran. Într-o lume ca a noastră, în care totul se cumpără pe bani (mulți) – și studiile, și funcțiile! – acești copii nu au șanse egale cu cei de la oraș, iar de cele mai multe ori, nicio șansă. E drept, unii, cum se spune, răzbat. Dar numărul celor care nu răzbat e cu mult mai mare!”.

Declarații

„Patrioții Moldovei se tem de orice strănut de peste Prut, dar se simt foarte bine cu baioneta rusească în fund”. (Oazu Nantoi)

Reportaj

Buneii consumă sărăcie cu porţia

După zeci de ani în care au muncit în sudoarea frunții, ajunși la pensie, numeroși bătrâni din Chișinău își duc cu greu viața, iar ca să supraviețuiască sunt nevoiți să se alimenteze la cantinele sociale din capitală, unde pot să mănânce o supă ori un terci călduț. La cantina socială din sectorul Centru la ora prânzului, zilnic se alimentează 100 de persoane socialmente-vulnerabile, pensionari și persoane cu nevoi speciale.

Ala Coica

Interviu

Interviu cu Vlad Filat, la trei ani de la învestitură: „Moldova rămâne în Europa, acolo unde îi este Locul”. Un interviu în care prim-ministrul Vlad Filat vorbeşte despre bucuriile, împlinirile şi regretele după trei ani de la data când a fost desemnat prim-ministru.

Valentin Buda

Cifra lunii

Unde au dispărut banii din fondul de rezervă

În primele șapte luni ale anului 2012, guvernul a cheltuit aproape două treimi din Fondul de rezervă. Chiar dacă acești bani sunt destinați pentru gestionarea situațiilor excepționale, imprevizibile și care nu sunt prevăzute în bugetul de stat, mai bine de 20% din ei au fost cheltuiți pentru deplasări, evenimente științifico-culturale și recepții, sau de două ori mai mult decât pentru acoperirea cheltuielilor privind lichidarea consecințelor calamităților naturale.

Potrivit raportului ministerului Finanțelor privind repartizarea și utilizarea Fondului de rezervă al guvernului, în perioada ianuarie-iulie anul curent, au fost alocați conform deciziilor Executivului peste 33,5 mln. lei din cele 55 mln. lei prevăzute din buget.

Ala Coica

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *