Sport

Retrospectiva sportivă a anului 2011

Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS) l-a desemnat pe judocanul Sergiu Toma cel mai bun sportiv al anului, iar pe Zalina Marghiev – cea mai bună sportivă.

Sergiu Toma şi Zalina Marghiev, cei mai buni

În luna aprilie Sergiu Toma a devenit vicecampion european la categoria de până la 81 de kilograme. Judocanul moldovean a trecut de cinci adversari, inclusiv de campionul olimpic Ole Bischof din Germania. În finală, Sergiu Toma i-a cedat lui Elknur Mammadlî din Azerbaidjan, doar după cinci minute de luptă, în prelungiri. Atunci Sergiu Toma a fost recompensat de către MTS cu o primă de 44 de mii de lei, iar Federaţia de Judo l-a premiat cu un apartament. Până atunci sportivul locuia împreună cu părinţii.

Patru luni mai târziu, Sergiu Toma a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial desfăşurat la Paris, Franţa. El a câştigat şase lupte din şapte disputate la categoria 81 de kilograme, cedând doar în faţa brazilianului Leandro Guileiro. În disputa pentru medalia de bronz, moldoveanul s-a confruntat cu francezul Loik Pietri. După acest rezultat, Sergiu Toma a devenit singurul sportiv moldovean, care a cucerit o medalie la Mondiale, la o probă olimpică. Pentru această performanţă, Federaţia de profil l-a recompensat cu suma de 60 mii de lei.
„Noi ne mândrim că în Moldova avem aşa judocani foarte buni, cu toate că se spune că ţara e mică şi suntem săraci, că nu avem de unde selecta judocani, că nu au ce mânca. Dar vedeţi că avem rezultate şi mergem înainte”, declara atunci Vasile Colţa, antrenorul medaliatului cu bronz la Mondiale.

Cea mai bună sportivă a anului, Zalina Marghiev, a devenit campioană la Universiada Mondială, la proba aruncarea ciocanului. Rezultatul obţinut de ea a fost de 72,93 metri, ceea ce constituie un nou record naţional. Universiada s-a desfăşurat în luna august în Shenzhen, China.

2.425.660 de lei pentru premiile din cadrul Galei Sportului

În cadrul Galei Sportului, Sergiu Toma şi Zalina Marghiev au fost premiaţi cu câte 5000 de lei de către minister. Alţi opt sportivi au primit câte 3000 de lei: Veaceslav Gojan (box), Anatol Cârâcu (haltere), Oleg Sârghi (haltere), Ludmila Cristea (lupte feminine), Vasile Belous (box), Nicolai Ceban (lupte libere), Natalia Budu (lupte feminine) şi Alexandr Râşcan (box). Titlul „Talent al anului” l-au obţinut doi sportivi: Mariana Eşanu (lupte libere) şi Andrei Rotaru (versiunea olimpică taekwondo). Un premiu special, pentru perseverenţă şi abnegaţie întru promovarea valenţelor sportului, i-a revenit Cristinei Iovu, proba haltere.

În luna iunie, Veaceslav Gojan a devenit campion european la box, la categoria de 56 kg. În meciul decisiv pentru titlu, el l-a învins pe Dmitri Poleanski din Rusia. A fost cea mai mare performanţă a unui boxer moldovean la Europene. „Este o victorie mare pentru sportul moldovenesc. A fost o muncă enormă. Am întâlnit adversari foarte tari, însă doar datorită consecvenţei am reuşit acest rezultat. Dedic această victorie în primul rând antrenorului Petru Caduc şi familiei mele”, a spus campionul european.

Oleg Sârghi a cucerit, în aprilie, titlul de campion european la haltere în categoria de greutate până la 56 kg. El a obţinut medalia de aur după ce a smuls 112 kg şi a aruncat 150 kg, însumând 262 de kg. Rezultatul înregistrat la cea de-a doua probă i-a adus a doua medalie de aur. „Am dat peste cap toate calculele adversarilor după evoluţia la proba aruncat, care este punctul meu forte. Trebuie să-mi îmbunătăţesc pe viitor rezultatul la smuls dacă doresc să concurez cu succes şi la Mondiale”, a declarat performerul. Un alt halterofil moldovean, Anatol Cârâcu (94 kg), a obţinut două medalii de argint şi una de bronz la Campionatul European desfăşurat în Kazan, Rusia.

Cea mai bună luptătoare moldoveană de stil liber, Ludmila Cristea a obţinut medalia de argint la Campionatul European de lupte libere, desfăşurat la Dortmund, Germania. La categoria de 55 de kilograme, ea a trecut de patru adversare, însă în finală i-a cedat suedezei Idei-Theress Nerrel, după patru runde disputate. Ludmila Cristea mai are în palmares două titluri de vicecampioană continentală, în 2005 şi 2008.

Luptătorul moldovean de stil liber, Nicolae Ciobanu (96 kg), a devenit pentru prima dată medaliat cu bronz la Campionatul European, după ce la ediţia precedentă a Europenelor s-a clasat pe locul cinci. Tatiana Osoianu a obţinut medalia de bronz la Europenele de judo Under-23, care s-a desfăşurat la Tiumen, iar Diana Baciu a cucerit, medalia de aur la Campionatul European individual de şah, rezervat cadeţilor, juniorilor şi tinerilor, care s-a desfăşurat la Albena, Bulgaria.

Asociaţia Presei Sportive a Moldovei (APSM) a desemnat echipa naţională de rugby-15 cea mai bună echipă anului, urmată de selecţionata de futsal şi FC Dacia Chişinău. APSM a premiat reprezentanţii echipei naţionale de rugby cu o maşină de spălat.
Cel mai bun jucător moldovean de fotbal a fost desemnat Alexandru Suvorov.

MTS a cheltuit o bună parte din buget doar pentru organizarea Galei Sportului – 2.701.270 de lei, dintre care 2.425.660 de lei au fost destinaţi pentru premierea sportivilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *