Timpul.md

Ultima oră 17 Decembrie 2015 | 11:25

Reuniți la Bruxelles, liderii europeni vor discuta în premieră cererile de reformă ale Marii Britanii

Liderii din Uniunea Europeană se reunesc joi la Bruxelles pentru a discuta pentru prima dată despre cererile de reformă ale Marii Britanii, cu numai doi ani înainte de anunțatul referendum privind apartenența țării la blocul comunitar, relatează DPA.

Britanicii sunt mai degrabă eurosceptici, în pofida faptului că fac parte de peste 40 de ani din Uniunea Europeană. La nivel european, există temeri că Regatul Unit se îndreaptă spre un așa-numit 'Brexit', o ieșire din UE despre care mulți spun că ar duce la o destabilizare a blocului comunitar.

"Mizele sunt atât de mari, încât nu putem evita o dezbatere serioasă, fără tabuuri", a precizat președintele Consiliului European, Donald Tusk, în invitația pe care le-a trimis-o liderilor europeni pentru summitul care începe joi la Bruxelles.

Este prima oportunitate pentru liderii celor 28 de state membre să dezbată împreună propunerile de reformă pe care le-a înaintat premierul britanic David Cameron pentru a evita un 'Brexit'.

Șeful guvernului de la Londra a evidențiat patru domenii în care încearcă să obțină schimbări până la referendum, preconizat a fi organizat până la sfârșitul lui 2017: competitivitate, suveranitate națională, guvernanță economică și accesul altor cetățeni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este și cel mai sensibil, statele membre opunându-se cu tărie oricăror discriminări în Marea Britanie împotriva cetățenilor lor.

"Avem în continuare o problemă gravă și nu știm cum să mergem înainte în privința chestiunii ajutoarelor sociale", a declarat miercuri un oficial al UE, sub protecția anonimatului.

Ministrul britanic de externe Philip Hammond le-a cerut celor care au îngrijorări să vină cu propuneri alternative, însă alte voci vor ca Londra să ofere soluții.

Totuși, nu este de așteptat să se obțină mari progrese la summitul din această săptămână, Tusk afirmând că cele două părți "sunt încă departe de un acord în privința mai multor chestiuni". În textul proiectului de concluzii pregătit pentru acest consiliu care se va încheia vineri, secțiunea dedicată propunerilor de reformă ale Marii Britanii a fost lăsată necompletată.

Oficiali ai UE speră să se ajungă la un acord la întâlnirea din februarie a liderilor europeni. Inițial, Londra își dorea să încheie aceste discuții în decembrie, însă Cameron a recunoscut că acest calendar nu este sustenabil.

Tot joi, liderii europeni urmează să discute și despre criza imigrației. Summitul este precedat de discuții la Bruxelles între reprezentanții țărilor favorabile ideii de a redistribui refugiați din Turcia și premierul acestei țări, Ahmet Davutoglu.

Vineri, toți liderii din UE ar urma să discute despre lupta împotriva terorismului și criza din Siria, precum și despre chestiuni economice și privind energia, inclusiv despre planurile controversate ale gigantului rus Gazprom de a-și extinde gazoductul Nord Stream și în Germania.

Sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei s-ar putea afla de asemenea pe agendă. Însă o solicitare a lui Donald Tusk ca ambasadorii să decidă asupra acestei chestiuni vineri după-amiază face ca o discuție la summit să fie puțin probabilă, potrivit unor diplomați.
 
Sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus