CSI / Rusia

REUTERS: Petrolul va fura magia sărbătorilor de iarnă din Rusia

Căderea acțiunilor și slăbirea monedei naționale din China care a zguduit piețele financiare ale lumii în decursul celor 10 zile de vacanță anunțată în Rusia a determinat o ieftinire a barilului de petrol Brent până la 32 de dolari americani, marcând o cădere de la 45 de dolari înregistrați în luna decembrie.

Colapsul prețului la petrol de la 100 de dolari pentru baril de la mijlocul lui 2014 a lovit dur Rusia, din moment ce 40% din exporturile sale constituie surse de energie ce asigură jumătate din bugetul național. În termen mediu, pe Putin îl așteaptă o mare problemă în ajunul alegerilor prezidențiale din 2018. Datorită comerțului slab din perioada sărbătorilor de iarnă, rubla rusească a căzut cu 2% săptămâna trecută, iar cursul de 75 de ruble pentru un dolar se apropie de recordul de 80,1 ruble înregistrat acum 13 luni. Atunci, Rusia a salvat cursul valutar după ce Banca Centrală a majorat peste noapte rata dobânzii cu 500 de puncte de bază. Căderea bruscă a rublei în săptămânile apropiate ar putea forța repetarea acestei acțiuni.

Inflația ar crește, iar recesiunea ar putea să se extindă, în pofida prognozelor oficiale de la Moscova. Cel mai rău scenariu se va întâmpla dacă prețul petrolului ar rămâne la nivelul de 30 dolari sau mai puțin. Rezervele Rusiei s-ar epuiza într-un singur an, lăsând doar niște fărâmituri din câștigurile adunate în ultimul deceniu în urma comerțului cu petrol. Putin și-a păstrat circa 100 de miliarde de dolari pentru zile negre, „ca ultima asigurare pentru alegeri”, spune Christopher Granville, directorul companiei de consultanță Trusted Sources. Granville observă că deficitul bugetar de 3% prognozat pentru acest an se bazează pe un preț de 50 de dolari a barilului de petrol, iar diferența urmează să fie acoperită din împrumuturi și preluări din fondul național de rezervă. Însă prețul de 30 de dolari a petrolului va crea o gaură de cel puțin 5%, spune Granville. Dacă se va întâmpla asta, Putin va trebui să tulbure liniștea alegătorilor săi cu creșteri de taxe și reducerea cheltuielilor bugetare, ceea ce va băga economia într-o recesiune și mai adâncă. Ca să atenueze situația, va încerca de asemenea să apeleze la economiile ce se împuținează văzând cu ochii. Împrumuturile la bursele internaționale și privatizările ar putea fi soluții suplimentare, dar nu atât de atractive din cauza prețurilor mici de piață și a dobânzilor prea mari. Apetitul investitorilor față de Rusia rămâne redus din cauza sancțiunilor impuse de Occident ca măsură de pedeapsă împotriva invaziei forțelor ruse în Ucraina, chiar dacă sancțiunile nu împiedică Rusia să facă împrumuturi. „Resursele financiare de rezervă constituie în prezent circa 6,5% din PIB, ceea ce înseamnă că banii ar putea să se termine la mijlocul anului viitor, dacă prețul petrolului nu va crește”, a spus Granville. „Însă păstrarea resurselor de amortizare financiară până la alegeri va cere efectuarea unor economii semnificative. Timpurile grele cer măsuri dure”.

Mulți ruși își vor reveni în urma sărbătorilor ca să-și dea seama că viața a devenit mai grea. Salariile bugetarilor vor fi înghețate pentru al treilea an consecutiv, pensiile vor fi majorate puțin sub rata inflației. Bunurile de import și vacanțele vor deveni mult mai scumpe. Înrăutățirea standardelor de viață amintește de criza anului 1998, când guvernul a falimentat, iar rubla a pierdut trei pătrimi din valoare. „Parcă se repetă criza din 1998. Salariul meu, calculat în dolari, s-a înjumătățit, câștig acum mai puțin decât în 1997”, a spus Elena, un jurnalist din Moscova, care a cerut să nu i se menționeze numele.
Prognozele vor fi date peste cap
Dacă prețul petrolului nu se va majora, atunci prognozele financiare pentru anul 2016 vor fi date peste cap, susține David Hauner, șeful Direcției de împrumut și strategii al Băncii Merrill Lynch din SUA.
„Atâta timp, cât prețul petrolului va cădea, Rusia va continua să cadă”, a spus Hainer. „Trebuie să înțelegem că în cazul în care piața intră într-o fază dezordonată, totul se poate schimba foarte repede și gheața pe care stăm se va subția”. Piața de petrol se pregătește pentru reduceri de preț și mai mari, mai ales pe fundalul reducerii turațiilor economice a Chinei. Analistul Manik Narain de la compania UBS a prognozat la sfârșitul anului trecut că prețul mediu al unui dolar va fi de 75 de ruble în 2016. Totuși, cu cât se ieftinește petrolul, cu atât mai dificil este de prognozat efectul asupra rublei și economiei rusești. Analistul spune că marele risc este comportamentul neliniar al cursului valutar, deoarece căderea petrolului de la 30 $ la 20 $ se va răsfrânge altfel asupra rublei decât căderea anterioară de la 40 $ la 30 $, și nu este exclus că va provoca panică în rândul cetățenilor și al mediului de afaceri.

reuters.com
Tradaptare Ion Macovei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *