Politică

Reuters: Republica Moldova, divizată de integrarea europeană, în pragul alegerilor

Sondajele de opinie arată că cetățenii Republicii Moldova sunt divizați între rămânerea pe aceeași linie ori schimbarea direcției și intrarea în blocul economic condus de Rusia.

Parursul european, condus de Alianța pentru Integrare Europeană, formată din trei partide politice, a atras restricții din partea Rusiei asupra exporturilor de fructe, legume, vin și carne.

Faptul că această coaliție de centru-dreapta nu are prea multe rezultate în lupta anti-corupție, că există rivalități între lideri și nostalgia oamenilor după stabilitatea din timpuri sovietice ar putea rezulta într-un vot masiv pentru stânga.

Totuși, liderii din Republica Moldova sunt încrezători că parcursul european se va menține. Premierul Iurie Leancă a spus pentru Reuters că nu vede o cale de întoarcere de la calea europeană și a prezis relații mai bune cu Rusia.

Leancă a calificat înțelegerea recentă cu Gazprom drept “un semnal bun” și a declarat că “ne vom duce pe piața din Rusia cu vinuri de o calitate mai bună, cu fructe și legume”.

Dacă partidele din Alianță vor obține suficiente voturi pentru majoritate parlamentară sau sunt forțați să se alieze cu comuniștii, Republica Moldova își va menține parcursul european, potrivit analiștilor.

Lucrurile s-ar putea complica dacă socialiștii obțin majoritate parlamentară. Liderul acestora, care tocmai s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, spune că parcursul european înseamnă renunțarea la un aliat puternic și stabil, care poate livra gaz ieftin.

“Nu cred în sinceritatea UE nici măcar atunci când oferă credite și garanții. Există o confruntare între Rusia și Vest, care este condusă de SUA. Familia mea va vota pentru dezvoltarea estică a Republicii Moldova”, spune pensionarul Igor Tronin, citat de Reuters.

Mircea Snegur, primul președinte independent al Republicii Moldova, care l-a atacat pe Igor Dodon pentru discuțiile purtate cu Putin la Kremlin, spune că “oamenii trebuie să înțeleagă că întoarcerea în mlaștina din care ne-am chinuit să ieșim nu va duce la nimic bun.„

Chiar dacă socialiștii se vor strecura în orice coaliție, cei mai mulți oameni cred că întoarcere de pe această cale nu mai este posibilă, având în vedere abolirea regimului de vize.

Sursa: infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *