Timpul.md

Actualitate 15 Septembrie 2017 | 07:43

REVISTA PRESEI / Dodon, și vizitează prietenii dintr-o țară cu regim DICTATORIAL

Preşedintele Igor Dodon efectuează o vizită în Turkmenistan, la invitaţia omologului său Gurbangulî Berdîmuhamedov. Şeful statului va participa la deschiderea celei de-a V-a ediții a Jocurilor Asiatice de Interior și Arte Marțiale din Aşgabat. Igor Dodon a menţionat că la eveniment vor fi prezenți șefi de state și oficiali de rang înalt din peste 30 de țări, inclusiv Federația Rusă, India, China, Belarus, Kazahstan, Turcia, informează Moldova.org . 

Cei de la Moldnova scriu despre luxul în care trăiesc magistrații „supremi” din Moldova. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul, toți cei 29 de judecători care sunt angajați ai Curții Supreme de Justiție (CSJ) și-au prezentat declarațiile privind averea pe care o au și cea dobândită anul trecut, indicând că sunt proprietari de case, vile, mașini sau terenuri. Magistratul cu cele mai multe locuințe este Dumitru Mardari care susține că a privatizat în 2013 un apartament de peste 313.400 de lei, iar altele două de le-a primit prin succesiune sau moștenire, valoarea fiind de 77.500 de lei și, respectiv, 18.200 de lei. Acesta a mai moștenit în același an un garaj de circa 1.760 de lei și o casă de 81.625 de lei, precum și un alt tip de imobil de 41.380 de lei. Anul trecut, reprezentantul CSJ s-a ales prin aceeași metodă cu două apartamente, unul de peste 121 de metri pătrați (776.030 de lei), iar altul – de peste 87 metri pătrați (468.630 de lei), o casă de 60,6 metri pătrați (11.360 de lei), 11 imobile de alte tipuri în valoare totală de 68.124 de lei și un garaj de 39.971 de lei, iar alt garaj l-a obținut prin decizia preturii. În total acesta a moștenit 20 de imobile dintre care 15 în 2016. Un alt judecător care se poate lăuda cu mai multe locuințe este Sveatoslav Moldovan, care deține trei apartamente cu suprafețe ce variază între circa 50 de metri pătrați și peste 98 de metri pătrați, valoarea totală fiind de 1.898.080 de lei, informează portalul.

Actualmente nu există un alt partener economic, capabil să ofere o alternativă Republicii Moldova. Dacă cineva susține un alt lucru la Chișinău sau la București, se înșală sau dorește să-i înșele pe ceilalți. „De ce? Pentru că Rusia în momentul de față, chiar dacă vrea să se prezinte pe scena internațională ca un actor viabil, chiar dacă investește foarte mult în industria de apărare, încearcă să fie prezentă în toate teatrele de operație, în toate conflictele, să aibă o diplomație activă, din punct de vedere economic, raportul este de unu la patru. Deci, Uniunea Europeană este mai puternică de patru ori decât Rusia”, susține Radu Carp, după cum relatează IPN

TRIBUNA publică un scurt interviu realizat cu secretarul PD, Vitalie Gămurari, despre capacitatea partidului de a lupta pe două fronturi - cu opoziția pro-europeană și cu echipa lui Dodon. „Partidul Democrat nu are drept scop declanşarea unei confruntări cu opoziţia pro-europeană şi cu Preşedinţia, în condiţiile în care este responsabil de calitatea actului de guvernare pe care şi l-a asumat. Or, promovând reformele enunţate şi punând în aplicare prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, efectele produse vor fi un răspuns expres dat cetăţenilor Republicii Moldova, care, la rândul lor, îşi vor crea propria impresie despre partidele respective. Acţiunile întreprinse în ultima perioadă încă o dată demonstrează că Partidul Democrat se conduce exclusiv de interesele naţionale ale ţării şi ale cetăţeanului. În asemenea condiţii, ne vom concentra pe aspectul calitativ al actului de guvernare, astfel propunând opoziţiei să vină cu argumente clare şi non-populiste în procesul de exercitare a funcţiilor pe care şi le-a asumat”, a declarat el.

După Grigoriță, un alt jurnalist a intrat în disgrația lui Igor Dodon, notează Agora. Este vorba de Vitalie Călugăreanu de la Deutsche Welle, criticat de președinte pentru ultimele sale comentarii politice. „Cel care a scris e comic. Ceea ce a scris comicul respectiv, nu o să încerce nimeni să ne devoreze pentru că o să le stea în gât. Avantajul președintelui este că are susținerea poporului. PSRM are 40 la sută din voturile oamenilor, avem încrederea cetățenilor. Guvernul și PD vor destabilizarea situație în RM, ei au nevoie de asta”, a replicat Dodon.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus