Timpul.md

Actualitate 25 Septembrie 2017 | 08:47

Revista presei: Socialiștii vor DICTATURĂ cu Igor Dodon în frunte

Cele mai interesante subiecte din presa R. Moldova...

Contracte de câteva miliarde au fost compromise, anunță mold-street.com. „Din 16 contracte de reabilitare a drumurilor, semnate cu companii străine și finanțate din fondurile partenerilor străini, 10 sunt compromise și necesită decizii urgente. La moment suntem în procedură de reziliere a acestora și selectarea unor noi companii, fiind aplicată monitorizarea zilnică a lucrărilor și activităților desfășurate. Va trebui să însușim circa 350 milioane de euro acordați de partenerii de dezvoltare pentru drumurile naționale, peste 80 milioane de dolari de la Banca Mondială pentru reabilitare drumurilor locale, precum și a sumelor din Fondul Rutier, care speram să constituie circa 2 miliarde de lei în 2018”, a punctat Octavian Calmâc.

Cheltuielile Băncii Naționale Moldovei au oscilat în ultimul deceniu între câteva sute de milioane de lei și peste 2,5 miliarde de lei, iar cei mai mulți bani au fost repartizați pentru personal. Despre cum sunt irosiți banii pe luxul șefilor de la BNM a semnalat în 2015 și Curtea de Conturi, iar instituția a dat asigurări că situația se va schimba, transmite moldnova.eu. Ultimele date arată că angajații BNM continuă să beneficieze de sume importante de bani, iar șefii autorității ridică aceleași salarii exorbitante. Rapoartele financiare arată că personalul și reparațiile au costat scump instituția în ultimul deceniu.

Mai multe mii de oameni, membri și susținători ai Partidului Socialiștilor, au manifestat duminică, 24 septembrie, concomitent în trei oraşe: Anenii Noi, Bălţi şi Cahul. Participanții au adoptat o rezoluţie şi au dispus iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor pentru trecerea Republicii Moldova de la republică parlamentară la una prezidenţială. Ei au mai cerut ca preşedintele ţării să aibă mai multe atribuţii pentru a putea dizolva Parlamentul și să fie organizate alegeri anticipate, transmite IPN.

Coşul minim de consum costă mai scump, transmite trm.md. Moldovenii au avut nevoie de mai mulţi bani pentru a-şi asigura minimul de existenţă. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), în primul semestru al acestui an, sumele cheltuite au fost mai mari cu aproximativ trei la sută, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus