Timpul.md

Actualitate 22 Decembrie 2018 | 10:54

Revoluția din România într-o poveste foto indedită

A fost cea mai sângeroasă dintre revoltele anticomuniste din Europa. Aproape trei decenii mai târziu, ne aducem aminte de evenimentele revoluției române din 1989, transmite Radio Europa Liberă.

 Pe măsură ce vântul schimbării bântuia lumea comunistă în anii ’80, Nicolae Ceaușescu, dictatorul de tip stalinist al României, își menținea poziția.

„Geniul Carpaților” fusese odată cu adevărat popular în România și lăudat în străinătate pentru refuzul de a urma linia de partid a Kremlinului. În scurt timp, Ceaușescu și soția lui, Elena, urmau să trăiască apogeul puterii și al corupției absolute . La sfârșitul anilor 1980, în loc de Crăciun, cea mai festivă zi din România era să devină ziua de naștere a lui Ceaușescu.

Obsedat să scape țara de datorii, Ceaușescu a vândut o mare parte din materiile prime ale țării creditorilor străini, ceea ce a dus la foamete, lipsa căldurii în case, întreruperea alimentării cu energie electrică. În timpul iernii, sute de oameni au înghețat în apartamentele lor întunecate sau au murit asfixiați întrucât sobele pe gaz – singura sursă de căldură pentru mulți români – au fost oprite, apoi repornite fără avertisment, umplând dormitoarele cu gaze.

În 1989, după ce regimurile comuniste din Europa s-au prăbușit unul după altul, Ceaușescu s-a pronunțat clar împotriva oricărei reforme. În acel decembrie, pe măsură ce o altă iarnă aspră se apropia, populația era gata să explodeze.

Scânteia s-a aprins în Timișoara, un oraș din vestul României. După ce s-a decis în justiție evacuarea pastorului maghiar László Tőkés și mutarea sa forțată din cauza acțiunilor sale critice împotriva regimului, o demonstrație de susținere a pastorului s-a transformat curând într-o revoltă împotriva regimului comunist din România.

Revolta din Timișoara, care a început în cele din urmă pe 16 decembrie, a fost nemiloasă. Zeci de oameni au fost uciși. Mass-media străină, inclusiv Radio Europa Liberă/Libertatea, a relatat cifre exagerate, vorbind despre un „pogrom” care a lăsat zeci de mii de morți. În același timp, Radio Europa Liberă/Libertatea a fost prima instituție media care a transmis o relatare a unui martor ocular din Timișoara pe 18 decembrie.

A fost cea mai sângeroasă dintre revoltele anticomuniste din Europa. Aproape trei decenii mai târziu, ne aducem aminte de evenimentele revoluției române din 1989.

Vezi pe Radio Europa Liberă integral povestea Revoluției în imagini de atunci și cum arată România azi

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus