Timpul.md

Actualitate 17 Iunie 2020 | 14:15

RFI: Cu toată prezența ruso-chineză în regiune, balcanicii își văd viitorul în UE

Un articol din presa nord-macedoneană, preluat de RFI România în proiectul Europa +, dezvăluie opiniile cetățenilor din mai multe state ale Balcanilor de Vest față de Uniunea Europeană și Statele Unite. Sondajul a fost realizat de Centrul de Cercetare pentru Sondaje al Institutului Internațional Republican (IRI).

Privind către întreaga regiune, sondajul dezvăluie opinii divergente despre Statele Unite ca partener economic și politic, dar și un entuziasm pentru legături strânse cu Uniunea Europeană (UE). Țările avute în vedere au fost Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia.

Ca răspuns la întrebarea referitoare la țările considerate a fi cei mai importanți parteneri economici, publicul a dat răspunsuri mixte. În Kosovo cu o majoritate zdrobitoare (94%) se referă la Statele Unite.

De asemenea, majoritatea cetățenilor Muntenegrului consideră că Statele Unite sunt printre cei mai importanți parteneri politici ai țării lor.

Pentru marea majoritate a sârbilor însă, principalii parteneri ar trebui să fie Rusia (cu 73%) și China , cu 71% dintre cei chestionați.

În Bosnia și Herțegovina și Serbia, proporția celor care consideră Statele Unite ca partener politic – cheie este mai mică (29 și 15%).

Entuziasmul pentru aderarea la UE rămâne însă ridicat în regiune. Dacă un referendum ar avea loc mâine în Macedonia de Nord, majoritatea cetățenilor țării (74%) ar susține calitatea de membru.

Cifra este importantă, dacă avem în vedere încercările prin care țara a trecut în ultimul timp – un referendum privind schimbarea numelui, soluție respinsă de forțele conservatoare, urmat de amânarea deschiderii negocierilor de aderare.

De altfel, dacă privim către toate țările, vom constata că majoritatea respondenților susține integrarea europeană.

https://www.rfi.ro 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus